Bivši logoraši otputovali u Hag: Izricanjem presude Mladiću ne smije završiti priča o zločinima

Članovi Saveza logoraša BiH otputovali su danas autobusom iz Sarajeva u Hag kako bi prisustvovali izricanju presude bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. Odlaze s nadom da će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora po svim tačkama optužnice, ali strahuju da će se izricanjem presude prestati pričati o zločinima i genocidima koje je počinio u BiH.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je kako će 50 logoraša putovati u dvije grupe, jedna na izricanje presude Mladiću, a druga na izricanje presude Jadranku Prliću i ostalima.

“Ovo je historijski trenutak, kako za žrtve, tako i za BiH. Očekujem da će Mladić prisustvovati izricanju presude, da sasluša šta mu je dokazano kada je riječ o planiranju, izvršenju i organizaciji genocida i zločina protiv čovječnosti. Očekujem da bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, da se potvrdi odgovornost za genocid u Srebrenici i šest drugih općina, da bude proglašen krivim za terorisanje građana Sarajeva i punu odgovornost za uzimanje međunarodnih talaca”, kazao je Mešković uoči odlaska.

Prisjetio se najtežih dana u svom životu kada je u aprilu 1992. godine zarobljen u Brčkom. Prebačen je u Srbiju u Sremsku Mitrovicu pa u Beograd. Razmijenjen je 25. maja u Siminom Hanu kod Tuzle.

“Teško je govoriti koji je najteži trenutak kada ste u logoru, ali smrt je najveća nagrada u logoru. Zbog batinanja i zlostavljanja lijeva strana mi je bila oduzeta i tako sam razmijenjen za potpukovnika Muamera Zeca koji je nakon Ratka Mladića bio komandant Vojske RS-a”, kazao je Mešković.

Izrazio je strah da bi se priča o Ratku Mladiću i njegovim zločinima mogla završiti posljednjim dnevnikom 22. novembra te je istakao kako žrtve, porodice i obrazovne institucije moraju učiniti sve da dokazi budu dostupni za izučavanje svima.

“Nema tih godina zatvora koje mogu majci, bratu ili sestri umanjiti bol za njihovim najmilijim i patnju i torturu kroz koje su žrtve prolazile. Želimo da se dokaže koja je bila odgovornost Srbije u logističkoj podršci kada je riječ o vršenju genocida u BiH”, naglasio je.

Safet Pilić je došao iz Kupresa. U logoru je bio šest dana, ali je došao u ime svog brata koji je u Americi, a koji, kako Safet kaže, ima “najduži logoraški staž”.

“Bio je u tri države – u Crnoj Gori je uhapšen pa su ga isporučili Srbiji, a onda su ga oni dali RS-u gdje je lutao po logorima četiri godine. Za šest mjeseci ne zna u kojem je logoru bio. Kada su ga prebacili u logor Tunjice bilo mu je lakše jer ga više nisu tukli. Pustili su ga kada je ARBiH trebala ući u Banju Luku”, kazao je Pilić.

Istakao je kako je bio na presudi Radovanu Karadžiću, ali da mu nije bilo ugodno jer nije osuđen za Tomašicu i Prijedor.

“Nadam se da će ovaj krvnik biti osuđen za sve, da će biti doživotna kazna i sa presudom za genocid u Tomašici”, rekao je Pilić.

Related posts