Bišćanin Amir Delić proglašen za najodgovornijeg čuvara žvotne sredine u Velikoj Britaniji

Naime, britanska nevladina agencija „Keep Britain Tidy” koja vodi računa o zaštiti životne sredine, na nedavno održanoj godišnjoj gala manifestaciji u Brighotnu, proglasila je Amira Delića (Packija), Bišćanina sa engleskom adresom za najodgovornijeg čuvara žvotne sredine u Velikoj Britaniji za 2017/18. godinu.

Inače, Amir je uposlenik općine Bedforshire-Luton, radi na poziciji inspektora i primarni zadatak mu je očuvanje okoliša. Tom vrstom posla bavi se skoro 20 godina, a za ovo veliko prizanje predložili su ga stručnjaci iz te oblasti, koji su imali prilike da se uvjere u njegovu preciznost i pedantnost. Jer svaki slučaj ilegalnog odlaganja velikih količina smeća na zelenoj provršini mora se evidentirati, dokumentovati i predati nadležnom sudu za izricanje kazne počiniocu. Uglavnom niti jedan predmet koji je obrađivao inspektor Delić nije izgubljen na sudu. U tu svrhu, u svom slobodnom vremenu Amir je redovno „sevisirao“ CCTV kamere, kako bi na mjestima gdje su se prekršaji najviše dešavali „lovili“ krivce za narušavanje i zagađenje zelenih površina.

Koliko je bio uspješan u tome vidi se iz činjenice da ga je za ovu nagradu predložila Jenna Watts, pravni savjetnik i predstavnik Watts Consultancy koji svojim pravnim uslugama servisiraju „Keep Britain Tidy“, nakon što vidjeli sa kojom pedantnošcu su sakupljeni i na sudu prezentirani dokazi o prekršiocima.

O ovoj najvećoj nagradi iz ove oblasti u Velikoj Britaniji za agenciju BHDINFODESK Amir Delić (Packi) je kazao:

– Pa znate svako priznanje godi, naravno da mi je jako drago da neko cijeni ono što radite. Iskreno nisam se nadao ovome, ovaj posao obavljam dosta dugo i uvijek sam nastojao da pružim svoj maksimum. Posebno mi je zadovoljstvo, da mi je nagradu uručila glumica iz serije „Alo Alo“ Vicki Michelle koja je ujedno ambasador organizacije „Keep Britain Tidy“, kazao je Delić.

Amir Delić (Packi) rođen je Bihaću 1962., diplomirao ekonomiju/marketing na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu 1988. gdje je i magistrirao, u Englesku je došao početkom 1991. godine. Jedno vrijeme radio je u bosanskohercagovačkoj ambasadi u Londonu kao Ataše za ekonomske odnose, potom je bio u privantom biznisu, a zadnje dvije decenije radi ovaj izuzetno odgovoran posao. Skolonost ka zaštiti životne sredine vjerovatno je stekao u rodnom Bihaću i tamošnjoj tadiciji očuvanja čistoće, krajiške ljepotice Une, na čijim obalama i dan danas provodi svaki svoj slobodni trenutak.

Pripremio: BHDINFODESK

Related posts