Bišćani u Keniji podigli bh. zastavu

O tome da i mlađi talenti postoje u gradu na Uni, ali i Bosni i Hercegovini govori i primjer iz Bihaća. Naime, na Bosepo takmičenju – Internacionalna olimpijada, nedavno održanom u Nairobiju u Keniji, u konkurenciji 36 zemalja s 217 učesnika, takmičari iz Bosne i Hercegovine, odnosno Bihaća Nedim Korčić i Adnan Alijagić, učenici trećeg razreda Unsko-sanskog koledža, osvojili su drugo mjesto, odnosno srebrenu medalju, što je veliki uspjeh, ali i dokaz da mlađi imaju perspektivu.

Zanimljiv projekat

Na ovom međunarodnom takmičenju pored oblasti okoliša, energije, inžinjerstva i IT, ove godine uvedene su i dvije nove kategorije kratki film i umjetnost.

Na ovom takmičenju Bišćani su se predstavili zanimljivim projektom inovacijom koji je predstavljen na Golden Climate, u kojem im je pomagala profesorica hemije Aldijana Ikeljić, koja im je ujedno bila i mentor na takmičenju.

Naši učesnici pravili su beton koji se sam obnavlja uz pomoć bakterije Bacillus pasteurli. Kako ističu naši predstavnici, bakteriju su uzgajali na Biotehničkom fakultetu, sam uzgoj je trajao mjesec, a pronašli su je u mulju kanalizacionih sistema. Pored bakterije u beton su miješali i hemikalije koje služe kao hrana bakterija. Nakon što dođe u doticaj sa vodom, bakterija se aktivira i počinje se hraniti hemikalijama koje u sebi sadrže kalcij te ih pretvara u krečnjak koji popunjava pukotine. U ovom projektu učesnici su se suočili s dva problema. Prvi jeste rješavanje pukotina na već postojećim građevinama, a drugi se odnosi na izgradnju budućih građevina.

Za već postojeće strukture inovatori su napravili suspenziju bakterija i vode koju planiraju poprskati na mjesto pukotine. A u budućnosti predlažu izgradnju struktura sa samoobnavljajućim betonom. Beton radi na način da pri pucanju voda ne može doći do betonske armature te se prevenira oksidacija željeza i sprečava urušavanje objekta koje može da ugrozi ljudske živote.

Značaj sigurnosti

“Značaj se ogleda u ekonomičnosti, sigurnosti i zaštiti ljudske sredine. Nadamo se da smo ostavili trag za buduća istraživanja civilnog inžinjerstva Golden Climate”, ističu slavljenici iz BiH. Olimpijada u Keniji je internacionalna olimpijada koja se održava već sedmi put, a Bišćani će sudjelovati i na Enviromental Desing takmičenju, u kategoriji koja se veže za zaštitu okoliša i očekuju zlatnu medalju. – piše oslobodjenje.

Related posts