Bild otkrio detalje "Oplana" - Njemačka se sprema za mogući konflikt, građani moraju praviti skloništa?

U Njemačkoj trenutno postoji 579 javnih skloništa od zračnih napada.

Prvi put od hladnog rata Njemačka ponovno želi uspostaviti konkretan odbrambeni plan. Konkretno, njemački operativni plan (Oplan) utvrđuje kako Njemačka treba postupiti uslijed velikog konflikta, naprimjer u slučaju mogućeg napada Rusije na NATO.

Dokument bi trebao biti gotov do kraja marta, kad bi se trebali znati svi detalji nove njemačke vojne strategije. U međuvremenu je Bild saznao nekoliko novih informacija iz dokumenta. Stručnjaci koji su upoznati s planom kažu da bi Njemačka trebala služiti kao “tranzitna zemlja”, što znači da bi bila točka pretovara za tenkove i projektile koje će se isporučivati na frontu. Za tu bi se svrhu određene autoceste, luke i željeznički pravci privremeno zatvorili za civilni promet, a vojnici bi bili raspoređeni da štite transport.

U Oplanu su navodno već iscrtani i zadaci za civilno stanovništvo. Prema prijedlogu dokumenta, osnovat će se do šest dobrovoljačkih brigada za zaštitu elektrana i kritične infrastrukture. Osim toga, građani bi trebali sami sagraditi skloništa, naprimjer u svojim garažama ili podrumima. Šef Saveznog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, Ralph Tiesler izjavio je da gradnja novih skloništa “više nije izvediva, a ni svrsishodna” zbog vremenskih ograničenja.

U Njemačkoj trenutno postoji 579 javnih skloništa od zračnih napada. Međutim, ona bi također morala biti obnovljena da bi se mogla koristiti, prenio je bavarski javni servis Bayerischer Rundfunk, prenosi Jutarnji.hr.

Planom odbrane Njemačka želi uzeti u obzir povećanu prijetnju unutar Europe.

– Ovo bi trebao biti plan koji je izvediv, a ne pusti san ili misaoni koncept, već zapravo nešto opipljivo što na kraju može funkcionsiati, rekao je komandant André Bodemann.

Međutim, pojedini stručnjaci već sumnjaju u koncept.

– Mislim da je potpuno nerealno željeti takav plan imati u konačnom obliku do marta”, kaže vojni stručnjak Burkhard Meißner s njemačkog Instituta za odbrambene i strateške studije u intervjuu za t-online.

Prema Meißneru, nije pogrešno izraditi takav plan s obzirom na povećanu prijetnju iz Rusije.

Ali, vojni stručnjak prije svega smatra da mnogi donositelji odluka nisu dorasli zadatku.

– Najviše me brine mentalitet Bundeswehra. Polemički govoreći, Bundeswehr nije vojska, nego samoupravna jedinica. To se ne može tako brzo popraviti, smatra Meißner.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts