Bihaćke košnice jedinstvene u svijetu

Iso Aziraj je je uspješan inovator i pčelar iz Bihaća. Tvorac je prvog digitalnog aparata za oduzimanje pčelinjeg otrova, što je njegov osnovni proizvod. Pored toga, konstruisao je i košnice koje za sada niko nema u svijetu, a koje mu koriste da tokom jedne sezone proizvede sve što pčela može dati. Za njegove inovacije u pčelarastvu posebno interesovanje pokazale su susjedne zemlje.

Tehnologijom koju koristi inovator i pčelar Iso Aziraj, povećana je proizvodnja svih pčelinjih proizvoda za najmanje 40 %. Pored toga omogućuje pčelaru da iz jedne košnice u jednoj sezoni uzima devet pčelinjih proizvoda, a deseti proizvod konzumira tokom rada u pčelinjaku, a radi se o inhalaciji. Međutim, svoju proizvodnju bazirao je na uzimanju pčelinjeg otrova koji se koristi u proizvodnji lijekova, a za kojim vapi svjetsko tržište. Za ovaj proces koristi vlastiti elektronski aparat. Iz jedne košnice Iso dobije do 15 grama ovog proizvoda, tri puta više upotrebom nove tehnologije. Kako bi unaprijedio pčelarstvo, izumio je košnice koje je nazvao ISO 1 i ISO 2, koje još niko u svijetu nema.

Nova tehnologija koja se u svijetu još ne koristi, zatvara krug profesionalnog pčelarenja. Za novim izumima i tehnološkim rješenjima u pčelarstvu, interesovanje su najviše pokazali pčelari iz Hrvatske i Slovenije. U skoroj budućnosti, kaže Aziraj, može se očekivati masovnija upotreba njegovih izuma u čitavom svijetu. – piše rtvusk.

Related posts