Bihać: „Vodovod“ traži poskupljenje vode sa 1,19 na 1,40 KM

Kubik vode u Bihaću trenutno košta 1,19 KM i, kako tvrde u JP „Vodovod“, trenutno je najniža u Kantonu. Navode da je voda u Bihaći i među najjeftinijom u BiH, što ih, kako kažu, dovodi u situaciju manjih prihoda, a sve većih troškova. Tome doprinosi i godišnji gubitak od skoro 200.000 maraka zbog smanjenja broja potrošača, ali i preuzimanja postrojenja za prečišćavanje u Velhovu, čije funkcioniranje dodatno košta ovo poduzeće.

Negativne reakcije

Koliko će bihaćki „Vodovod“ uspjeti pozitivno poslovati, s obzirom na sve manji broj potrošača, ali i nove troškove nakon preuzimanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, neizvjesno je. Prema riječima direktora bihaćkog „Vodovoda“ Damira Felića, nadaju se podršci Grada za povećanje cijene vode.

I ranije je bilo takvih namjera, no u konačnici do toga nije došlo. Nova cijena vode, koju je formirao njemački konsultant, a koju je trebalo usvojiti Gradsko vijeće, tada je s dnevnog reda povučena odlukom gradonačelnika Šuhreta Fazlića nakon negativnih reakcija javnosti.

Cijena od 1,40 KM po kubiku je prema stručnim izračunima optimalna za uspješno funkcioniranje vodovodne mreže, a u „Vodovodu“ se nadaju da će gradski vijećnici prihvatiti novu cijenu nakon izbora.

Sandi Zulić iz „Una Consultinga“, resornog centra za vode, smatra da je objektivno očekivati veće cijene vodnih usluga jer je Bihać izgradio moderan kanalizacioni sistem i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

– Vodovod Bihać ima najniže cijene vodnih usluga i ako te cijene uporedimo s gradovima u BiH sa sličnim brojem stanovnika koje snabdijevaju vodom, možemo reći da imaju puno višu cijenu, posebno oni koji imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Takav je slučaj s Bijeljinom. Oni imaju tri puta više cijene vode nego Bihać trenutno – kazao je Sandi Zulić iz „Una Consultinga“, resursnog centra za vode.

Na području USK različite su cijene usluga. Grad Cazin ima istu cijenu za domaćinstva i privredu dok je u Sanskom Mostu voda dva puta skuplja za poslovne subjekte. Međutim, vodovodnom poduzeću u ovoj općini to nije pomoglo pa su otišli u stečaj.

Više cijene odvoza smeća

Bihaćko komunalno poduzeće „Komrad“ je odvoz otpada odlukom GV Bihać povećalo za 1,30 KM. Stoga će ovo preduzeće nesrazmjer između prihoda i većih troškova poslovanja djelimično promijeniti, a građani suočiti s većim računima koji će uskoro stići na njihove adrese. U „Komradu“ su svoj zahtjev za povećanjem obrazložili dodatnim odvozom glomaznog otpada koji vrlo često završava na javnim površinama.

 

Cijene vode po kubiku

Cazin 1,85 KM

Velika Kladuša 1,39 KM

Bosanska Krupa 1,35 KM

Bihać 1,19 KM

avaz.ba

 

Related posts