Bihać: Studenti Biotehničkog fakulteta očistili i uredili kampus

Sunčan dan studenti Biotehničkog fakulteta proveli su čisteći i uređujući svoj kampus.

Uz to uveliko su trajali radovi i na novom poligonu permakulture. Uzdignute gredice, reciklirani materijali, stare gume poslužile su za sadnju povrća te začinskog i aromatičnog bilja. Sve što se ovdje proizvede ići će za prodaju kako bi se kasnije nabavio potrebni sadni materijal.

Ovakav način uzgoja povrtnih kultura primjeren je za sve male prostore, kao i osobe koje žele ipak u manjem obimu proizvoditi vlastitu hranu. Ipak glavna svrha je proizvoditi zdravo i hemijski ne-tretirano povrće. A kako i prirodi vratiti ono sto nam je dala, studentima Poljoprivrednog odsjeka demonstrirali su profesori koji su, razmjenjujući iskustva s kolegama Univerziteta u Mariboru, i praktično upoznali ovu metodu.

Cjelokupan projekt ne bi bio ostvaren bez niza donatora koji su obezbijedili sve, od stajnjaka do sadnog materijala i potrebne građe. Materijalno su pomogli i sami profesori ali i resorno Ministarstvo.

Uređujući okoliš cijelog kampusa ali i ogledne parcele, te pripremajući plastenike za sadnju, studenti su uz svoje profesore odradili i veliki dio svoje praktične nastave. Sve novo urađeno na permakulturnom poligonu biće otvoreno i za posjetioce, posebno učenike osnovnih i srednjih škola, koji će ovdje, uz to što nauče nešto novo, moći uživati u prekrasnom okolišu.

rtvusk.ba

Related posts