Bihać prvi u USK po izvozu, zaposlenosti, prosječnoj plaći…

Prema podacima Kantonalne privredne komore, u prošloj godini na strana tržišta najviše je izvezeno proizvoda i roba iz Bihaća, blizu 40 miliona KM. Zanimljivo, od svih ostalih lokalnih zajednica Bosanski Petrovac se izdvaja kao općina koja je izvezla roba za samo nekoliko miliona manje nego Bihać.

Glavno tržište je Italija, a prošle godine, metalska industrija je prednjačila u izvozu . Grad Bihać, kao sjedište kantona , ima i najviše zaposlenih. To se može pravdati činjenicom, napominje Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore, da su u Bihaću smještene sve važnije ustanove i instutucije od kantonalnog značaja.

Bihać prednjači i u visini prosječne neto plaće za prvih devet mjeseci prošle godine, koja je za 240 KM maraka veća nego u Cazinu, koji je na drugom mjestu.

Interesantni su i podaci o broju zaposlenih po ključnim djelatnostima. U trgovini na veliko i malo zaposleno ih je 7388, a prosječna plaća je oko 500 KM. U prerađivačkoj industriji radi 5.100 sa nešto većom prosječnom plaćom , koja iznosi 578 KM, dok u građevinarstvu, prema podacima Komore, radi blizu 1750zaposlenika sa najnižim prosječnim primanjima oko 450 KM.

Šušnjar ističe, da turizam, ugostiteljstvio i hotelijerstvo u našem kantonu nisu na značajnom nivou, kako se često plasira javnosti. Ističe, kako su velike razlike u pokazateljima realnog i javnog sektora, što u budućnosti treba barem djelimično nivelisati, piše RTVUSK.

Related posts