Bihać: Prostor nekadašnjeg “Diplomca” ustupljen za Uniju studenata i Fondaciju Revizor iz Bihaća

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać, na prijedlog bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, vijećnici su sa 16 glasova za i 6 protiv usvojili zaključak o davanju u zakup prostorija Uniji studenata Univerziteta u Bihaću, a sa jednoglasnim stavom usvojili su zaključak o davanju u zakup prostorija Fondaciji za nauku i umjetnost Revizor.

loading…

Unija studenata Univerziteta u Bihaću dobila je tako u zakup prostorije nekadašnjeg caffe bar-a Diplomac u zgradi Rektorata i iste će biti iskorištene za kancelarije Unije, info centar za studente, glavnu skriptarnicu Univerziteta, kopirnicu za studente te prostor za bibilioteku, odmor i učenje studenata, čime bi studenti u Bihaću po prvi put imali svoje prostorije.

Fondacija za nauku i umjetnost Revizor dobila je u zakup prostorije napuštenog prostora nekadašnjeg Kluba radnika Kombiteksa koji bi značajnim ulaganjem Fonda otvoreno društvo BiH trebao postati multifunkcionalan prostor za odvijanje raznih radionica, seminara, izložbi i ostalih kulturnih događaja. Realizacijom ovog projekta stvorili bi se uslovi za pokretanje nezavisnog kulturnog prostora KRAK u Bihaću koji bi funkcionisao na premisama nezavisne i alternativne kulturne strategije, njegujući ideje i prakse savremene kulture, razičitosti i pluralizma. Bitno je istaći da će se u okviru istog prostora omogućiti i rad Mjesne zajednice Hatinac.

Ovim potezom Grad Bihać želi kroz podršku radu studenata Univerziteta u Bihaću i kulturnih radnika stvoriti pretpostavke za daljnji razvoj kulturne i akademske zajednice koja u značajnoj mjeri doprinosti statusu Bihaća kao kulturnog i akademskog središta Unsko-sanskog kantona.

Related posts