Bihać: Problem oborinskih voda na Lukama

Stanovnici ulice Branka Ćopića (Luke) imaju višegodišnji problem sa oborinskim vodama, gdje postoji izgrađen stambeni objekat čiji vlasnik uslijed obilnih padavina trpi znatnu materijalnu štetu, zbog velikih količina oborinskih voda koje se izlijevaju u dvorište i objekat.

Naime, zbog neadekvatno riješenog sistema odvodnje oborinskih voda koje se nakupljaju u naselju Križ, a koje se nalazi iznad Luka, poslije svake kiše dolazi do plavljenja ove ulice.

– Na teren je izlazila i Komunalna inspekcija, koja je utvrdila da dolazi do izljeva oborinskih voda te naredila izgradnju i sanaciju sistema odvodnje, što do danas nije urađeno – kazao je za ABC.ba stanovnik ove ulice.

Stanovnici su se u više navrata obraćali JU Zavod za prostorno uređenje Bihać, Gradskoj upravi i Inspekciji, međutim ovaj problem nije riješen pa nakon većih kiša dolazi do plavljenja. U Zavodu kazali su da planiraju provesti kompletnu sanaciju oborinskog i kanalizacionog sistema Luka, međutim to iziskuje vrijeme i novac.

– Sa ovim dugogodišnjim problemom smo upoznati i pristupili smo rješavanju istog. U JU Zavod za prostorno uređenje Bihać izrađeno je tehničko rješenje, po kojem se tretira zacjevljenje dijela ulice Križ, koje nije izvedeno prilikom realizacije i faze radova kanalizacije Križ. Prema pomenutom rješenju u planu je izrada idejnog projekta zacjevljenja cca 50 m, kojim bi se presjekao udar jakih voda koje se slijevaju niz obližnje brdo i stvaraju probleme domaćinstvima na tom lokalitetu – kazala je za naš portal direktorica Edina Osmanović.

Radi se o dugogodišnjem problemu kompletnog slivnog područja Luka koji nije riješen, a kojeg Zavod planira obuhvatiti ove godine kroz izradu projektne dokumentacije.

– Mišljenja smo da možemo djelomično sanirati stanje na terenu sa produžetkom oborinske kanalizacije u ulici Križ i time smanjiti daljnju devastaciju stambenih objekata – zaključila je direktorica.

/abc.ba

Related posts