Bihać: Početak radova na aerodromu Golubić zavisi od javnih nabavki

Prezentacija idejnog projekta novog aerodroma u Bihaću, nedavno je, bez predstavnika medija, održana u gradskoj Upravi.

Projektant, konzorcij firmi EUROING i IN-OUT ARH Studio, koji je krajem prošle godine pobijedio na konkursu, dodatno je doradio idejno rješenje. Sada preostaje da ovaj projekt odobri federalno Ministarstvo prostornog uređenja, te izda potrebne dozvole.

O rokovima je teško govoriti, ističu u ovom poduzeću, jer to ovisi o nizu faktora, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, do tužbi koje usporavaju cijeli proces.

Ovog ljeta od planiranih radova na aerodromu u bihaćkom naselju Golubić završena je ograda i saniran kolovoz. Preostalo je da se izgradi pločasti pristup, te pristupni put na samoj parceli.

Svi radovi ovise o procedurama javnih nabavki, ali i postupcima žalbi u eksproprijaciji zemljišta. Ono što je završeno je idejni projekt koji će, ukoliko se realizira, za Bihać značiti daleko bolju putnu povezanost sa ostatkom svijeta.

„Kako smo i ranije definisali projekt podrazumijeva duljinu piste, dovoljnu za evropske letove, ali i za Bliski istok“, kaže Elvedin Sedić, direktor JP Aerodrom Golubić Bihać.

Da bi mogla započeti realizacija svega, trenutno se vode intenzivni pregovori s potencijalnim investitorima iz inostranstva, federalnom Vladom i komercijalnim bankama, koje su izrazile spremnost sudjelovanja u ovom projektu. U čijoj će nadležnosti aerodrom završiti, u Upravi poduzeća smatraju nebitnim.

„Grad Bihac i JP Aerodrom su zainteresirani da se ovaj projekt realizira, da li će to značiti da ide na viši nivo, kantonalni ili entinteski, to nije problem“, kaže direktor Sedić.

Da bi ovaj izlaz u svijet koji Krajina dugo čeka profunkcionirao, prema studiji izvodljivosti potrebno je oko 20 miliona eura. S obzirom na ekonomsku situaciju, teško je da će se ostvariti najave federalnog premijera Fadila Novalića prilikom zadnje posjete kako bi se ovaj aerodrom mogao završiti u roku od nekoliko godina.

Prvi korak je dobivanje potrebnih dozvola, a koliko će se na njih čekati, zasad je neizvjesno.

/rtvusk.ba

Related posts