Bihać: Počela kampanja “Zdravlje biraj, bicikliraj!”

Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla, podružnica Bihać u saradnji s rekreativno biciklističkim klubom „Japod“ 6. maja 2017. organizira gradsku biciklijadu “Zdravlje biraj, bicikliraj!“
Biciklijada je dio istoimene kampanje koju CEI Nahla Bihać realizira s ciljem promocije biciklizma i zdravog načina života u našem gradu te upućivanja apela nadležnima da je vrijeme da i Bihać dobije infrastrukturu koja će biciklistima olakšati i omogućiti sigurnu i ugodnu vožnju.

Kao prevozno sredstvo bicikl je potpuno neškodljiv po okoliš, a njegov pozitivan utjecaj na zdravlje je neupitan, zbog čega zemlje i gradovi širom svijeta značajan napor ulažu u promociju biciklizma i osiguravanje neophodne infrastrukture kako bi što više ljudi moglo uživati u njegovim blagodatima. Studije pokazuju da vožnja biciklom značajno smanjuje rizik od raka i bolesti srca. Zbog toga je broj biciklista u stalnom porastu, a prema procjenama, broj bicikala u svijetu u posljednjih deset godina je premašio milijardu!

Zemlja koja je vodeća u svijetu po procentu biciklista i korištenju bicikla kao prevoznog sredstva u svakodnevnom životu je Holandija, a slijede je Danska, Njemačka, Švedska, Norveška, Finska, Japan. U navedenim zemljama poseban primjer drugima daju javni službenici i političari, koji vrlo često na posao dolaze biciklima.

Kampanjom „Zdravlje biraj, bicikliraj!“ posebno želimo motivirati žene da češće koriste bicikl, a sve nivoe vlasti podsjetiti na višestruke koristi koje gradu donosi izgradnja biciklističke infrastrukture i promocija vožnje biciklom za sve generacije.

Tokom trajanja kampanje na Nahlinoj web i FB stranici moći ćete čitati odabrane edukativno-informativne tekstove o biciklizmu, iskustvima iz drugih gradova te zanimljive priče iz našeg grada. Korisnice sportskih programa u CEI Nahla koje na treninge dolaze biciklom prigodno ćemo nagraditi.

Centralni događaj kampanje „Zdravlje biraj, bicikliraj!“ je gradska biciklijada koja će se održati u subotu, 6. maja 2017.
Polazna tačka: zgrada CEI Nahla, Bosanskih šehida, II lijevi prilaz.
Predviđeno vrijeme starta: 11 h.
Ruta: CEI „Nahla“ – Darivalaca krvi – Petog korpusa – Most Alije Izetbegovića – Jablanska – Banjalučka – CEI Nahla.

Dužina rute: 11 km gradske vožnje, a ruta je cijelom dužinom prilagođena djeci.
KAKO SE PRIJAVITI: putem ONLINE formulara ili telefonom na 037 35 22 00

Zahvaljujući našim sponzorima, učesnike/ce očekuje ugodno druženje, mnoštvo nagrada i iznenađenja (posebno izdvajamo nagrade za najmlađe učesnike na biciklijadi), osvježenje tokom te zakusku (catering) nakon biciklijade.

Pozivamo građane/ke Bihaća svih generacija da nam se pridruže na biciklijadi kako bismo u što većem broju poslali poruku da Bihać zaslužuje bolje uvjete za biciklizam!

Related posts