Bihać: Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Velhovo

U prisustvu predstavnika Delegacije EU u BiH, Njemačke razvojne banke (KfW), Vlade F BiH i Grada Bihaća danas je službeno otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Velhovo u Bihaću. Današnje svečano otvorenje postrojenja predstavlja završni korak u uspješnoj saradnji između Evropske Unije, Njemačke razvojne banke, institucija BiH i javnog preduzeća „Vodovod “ iz Bihaća. Damir Felić, direktor JP Vodovod Bihać, istaknuo je da je izgradnja sistema upravljanja otpadnim vodama osnov za postizanje visoke razine zaštite životne sredine kao cjeline i zaštite ljudskog zdravlja. On je naglasio da je izgradnja sistema upravljanja otpadnim vodama i dio Europskih direktiva i ciljeva koji proizilaze iz zahtjeva Europske Unije.

„Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću danas je jedna moderna građevina, opremljena sa najsavremenijom tehničko-tehnološkom opremom namjenjenom za prečišćavanje otpadnih voda, SCADA sistemom upravljanja i jedino ovakvo postrojenje na području Unsko-sanskog kantona, a i prvo u sjeverozapadnom dijelu F BiH“- kazao je direktor Felić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, zahvalio se svim institucijama koje su podržale realizaciju generacijskog projekta za grad Bihać, odnosno projekta koji će osigurati još veću zaštitu prirodne okoline, odnosno rijeke Une.

„Mi danas ne otvaramo samo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, već otvaramo novo poglavlje u razvoju našeg grada koji želi kroz turizam i promociju prirodnih ljepota osigurati privredni razvoj. Stoga zahvaljujem svima koji su kreirali i učestvovali u realizaciji projekata koji grad Bihać odvaja od drugih sredina kada je u pitanju zaštita prirodne okoline, a u ovom slučaju rijeke Une „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Uz financijski doprinos iz grant sredstava Njemačke finansijske suradnje od 17,5 milona eura, zajedno sa 3 milona eura Evropske unije, te 5 miliona eura različitih državnih i federalnih finansijera i Grada Bihaća, riječ je o najvećem projektu KfW-a u Bosni i Hercegovini financiranom iz grant sredstava. Christoph Tiskens, direktor Njemačke razvojne banke KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku u svom obraćanju istakao je da je ovaj projekt uslijedio nakon uspješne implementacije projekta manjeg obima, koji je također je finansiran sredstvima Njemačke finansijske suradnje.

“Radi se o velikom projektu, pa samim tim nije bio jednostavan. Smatram da je pošteno ako kažem da je put do završetka projekta bio dug i težak te se želim zahvaliti svim partnerima koji si bili uključeni u njega na njihovim zajedničkim naporima i snazi kojima su ga priveli uspješnom kraju. Kao što znamo promoviranje povezanosti je glavni politički cilj. Ustvari gradovi Bihać i Frankfurt također povezani vodom: ako pratite rijeku Unu do njenog ušća u Savu, pa zatim Savu do ušća u Dunav u Beogradu i onda pratite Dunav uzvodno do mjesta gdje je kanalom spojen sa rijekom Majnom doći ćete do Frankfurta. Ovo je snažan podsjetnik koliko smo svi povezani evropskim vodnim tokovima kao i zajedničkom evropskom sudbinom „- kazao je direktor Tiskens.

Christiane Hohmann, ambasadorica R Njemačke u BiH istakla je da izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ima dovoljno kapaciteta za cijeli grad, kao i mehaničko-biološki tretman otpadnih voda prema odgovarajućim EU standardima.

„Od prvih koraka do uspješnog završetka radova trebalo nam je 9 godina. Dozvolite mi da kažem da trajanje projekta nije u skladu sa standardima EU. U budućim projektima, a značajan broj njih je u pripremi, očekujemo manje političke birokracije i veću predanost naših bh. partnera. Ne smijemo zaboraviti da ove projekte radimo za građane koji s pravom očekuju od svog grada i vlade da im pruže osnovne javne usluge i javno zdravstvo“ – istakla je ambasadorica Hohmann.

„Evropska unija postavlja visoki standard u ekološko bezbjednom upravljanju vodama. Verujemo da bi svi trebali imati pristup higijenski ispravnoj vodi i zato smo jako zadovoljni što podržavamo ovaj projekat. Ovim nastojimo ne samo da postignemo EU standarde, već i doprinesemo očuvanju ove prelijepe prirode, koja je i osnova mnogih ekonomskih aktivnosti ovdje. Ovaj projekat će omogućiti da se poveća broj ljudi priključenih na kanalizacioni sistem, da se izbjegne dalje neprečišćeno ispuštanje u ove lijepe rijeke i osiguraju otpadne vode u skladu sa higijenskim standardima EU“ – rekao je Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Istaknuvši da je postrojenje osim njegovog izuzetnog značaja za zaštitu voda na području Bihaća, sliva rijeke Une i Sane, doprinosi i rješavanju jednog od najvećih ekoloških izazova tj. problema zagađenosti otpadnim vodama naselja i gradova, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, kazao je projekat u Bihaću jedan od najvećih i najznačajnijih investicijskih poduhvata u Federaciji BiH.

„Vlada FBiH za ovaj projekat izdvojila je skoro 8 miliona KM i važno je napomenuti da su osim u Bihaću, također uspješno izgrađena postrojenja u Kantonu Sarajevo i Gradu Mostaru za koje je, putem Federalnog ministarstva, osigurana značajna podrška međunarodnih institucija (GEF, IPA , SIDA i dr.) kao i podrška iz Budžeta FBiH. Procjenjuje se da će, nakon završetka i puštanja u pogon navedenih postrojenja, procenat tretmana otpadnih voda iz naselja i gradova u Federaciji BiH do kraja 2020. godine doseći 25 posto“ – kazao je ministar Dedić.

Kako je tokom obilaska istaknuto, nakon izgradnje kanalizacionog sistema i puštanja u rad PPOV-a kvaliteta vode rijeke Une u samom gradu i nizvodno od mjesta ispuštanja poboljšati će se sa II klase na I klasu čime će se poboljšat kvalitet sirove vode za vodosnabdijevanje stanovnika nizvodnih općina, rekreativna i okolišna vrijednost, te postići pozitivni efekti na zaštitu prirode i bio diverzitet u cjelini. Pored toga ostvarit će se širi pozitivan utjecaj na zaštitu osjetljivih područja – Dunavski sliv i Crno more.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću dio je projekta Izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda podijeljenog u tri komponente i to, komponente I – koja se sastojala od izgradnje oko 53 km nove kanalizacione mreže kroz sam grad Bihać, vrijednosti oko 11,9 mil eura , komponente II – koja se sastojala od izgradnje postrojenja u naselju Velhovo, vrijednosti oko 10,8 mil eura čija je osnovna uloga da izvrši prečišćavanje otpadnih voda prije nego one dospiju u rijeku Unu i komponente III – pratećih mjera za kadrovsko, organizaciono i institucionalno jačanje JVP, koja je i danas u toku.

Related posts