Bihać: Na amaterskim skijaškim skokovima učesnici 'letjeli' i do 30 metara

Pred nekoliko hiljada posjetilaca u proteklu subotu su u Vikićima, mjestu nadomak Bihaća, održani 16. amaterski skijaški skokovi, a na ovom takmičenju sudjelovalo je nekoliko desetina takmičara iz više gradova Unsko-sanskog kantona.

Nadmetali su se ko će ostvariti duži skok s improvizovane skakaonice visine oko dva metra, čije se zaletište nalazi na uzvišenju u obližnjoj šumi.

Prema riječima organizatora, sve je započelo kao šala i ideja nekolicine lokalnih entuzijasta i zaljubljenika u nordijske skokove, ali je vremenom manifestacija prevazišla samu sebe.

“Bilo je nas nekoliko koji smo zaljubljenici u skijaške skokove pa smo napravili malu skakaonicu. I znate kako to ide, čuli su za to u susjednim selima, vremenom nas je bivalo sve više i onda smo došli na ideju da organizujemo takmičenja. Evo, daleko smo dogurali”, kaže mještanin Enes Vikić, jedan od inicijatora svega.

Prema riječima Fahrudina Bunića, predsjednika Organizacionog odbora manifestacije, sve je ostvareno bez pomoći kantonalnih i lokalnih vlasti i on se nada kako će potencijal ovog događaja biti prepoznat u budućnosti.

“Broj posjetilaca sve govori, a interesovanje je iz godine u godinu veće. Ljudi dolaze, druže se i šale i bar na trenutak zaborave sumornu stvarnost koja nas okružuje. Ima tu dosta zabavnih sadržaja, kako za odrasle tako i za najmlađe, a uobičajeno je da kod nas ovakve događaje prate dobro jelo i piće”, kaže Bunić.

Prema njegovim riječima, cjelokupna atmosfera i ugođaj na ovogodišnjoj manifestaciji bili su na nivou nekog velikog regionalnog, pa i državnog takmičenja.

“Moram reći kako u sportskom dijelu natjecanja nastupaju istinski amateri, tako da ima tu raznih situacija, pa i smješnih skokova i padova. Nagrađujemo one najbolje, ali u skladu s našim krajiškim humorom, imamo i nagradu za najsmješniji pad”, objašnjava Bunić. Dodaje kako su sami mještani izgradili improvizovano skakalište te uredili okolni prostor i s neskrivenim ponosom konstatuje kako su Vikići vremenom dobili epitet “krajiškog Garmiša”.

Ovogodišnji pobjednik u skijaškim skokovima je Nedžad Nadarević iz Cazina, koji je ostvario skok dužine 30 metara, dok su drugo i treće mjesto osvojili lokalni takmičari Sanel Handanović i Armin Sušić. Organizatori za iduću godinu najavljuju još masovnije okupljanje u Vikićima te pozivaju sve ljubitelje zimskih sportova i dobrog provoda da ih posjete.

nezavisne.com

Related posts