Bihać: Migranti na ulicama, u parkovima, školama, džamijama

Proteklih sedmica na ulicama uočiljiv veliki broj migranata koji, kako javlja reporterka N1 televizije Adisa Imamović, dolaze iz Alžira, Sirije, Iraka, Palestine…

”Primijetili smo ih na ulicama, parkovima, ispred institucija, škola, u džamijama”, javila je reporterka N1 televizije.

U međuvremenu je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću uputio pismo gradonačelniku Šuhretu Fazliću u kojem su nadležni obaviješteni o problemu s migrantima koji ovu obrazovnu instituciju prate posljednjih mjeseci.

”Islamski pedagoški fakultet u Bihaću već oko dva mjeseca ima problem s migrantima iz raznih bliskoistočnih zemalja koji ”predah i čekanje” do novih koraka pokušavaju naći u krugu Islamskog pedagoškog fakulteta. Dok je u krugu i džamiji Fakulteta bilo nekoliko migranata, situacija je bila skoro pa normalna”, navedeno je u pismu.

”Migranti spavaju vani oko džamije i zgrade Fakulteta i prizor je alarmantan. Otud upozorenje na dramatičnost slučaja, kojeg treba hitno rješavati i koji ne smije ostati bez adekvatne reakcije”, naglasili su s ovog Fakulteta.

Podsjećamo, bihaćki gradonačelnik razgovarao je koncem prošle sedmice sa članicama Udruženja ‘Solidarnost’ o sve većem prilivu imigranata na područje Bihaća.

To udruženje, prema riječima predsjednice Zehide Gorinjac, po dolasku imigranata u Bihać pokrenulo je aktivnosti na prikupljanju neophodne hrane, odjeće i obuće za osobe koje više od godinu dana putuju prema zemljama EU i na tom putu zaustavljaju se i u BiH a odnedavno i u Bihaću.

Bišćani su, kako je tom prilikom dodao, mnogo puta do sada pokazali humanost i to će uraditi i sada, ali da se situacija mora staviti pod kontrolu, saopćeno je iz prošle sedmice Grada Bihać.

Kompletno pismo Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću pročitajte u nastavku.

Related posts