Bihać: Migranti čekaju, građani strahuju

Od početka migrantske krize više od 70 hiljada migranata je prošlo kroz Unsko-sanski kanton, a trenutno ih u ovom kantonu boravi oko šest hiljada.

Oko tri hiljade je smješteno u prihvatnim centrima, dok ostali krov nad glavom traže u napuštenim zgradama ili na gradskim ulicama. Građani uz strahovanje za vlastitu sigurnost, imaju pritužbe i na nesnosne mirise.

Ova zgrada je nekadašnji bihaćki Dom penzionera. Iako je unutra zabranjen ulazak, to ne spriječava više od dvije stotine migranata da im ova zgrada posluži kao privremeni krov nad glavom dok ne dođu do svog cilja, a to je što priji prelazak u zemlje Evropske Unije

Migranti ovdje nemaju ni osnovne higijenske uvjete, a s druge strane, stanari okolnih zgrada se žale na nepodnošljive mirise, ali strahuju i za vlastitu sigurnost.

RUŽICA DRAŽIĆ, stanar

    Ja sam više puta zvala policiju i inspekciju, pismenim putem sam se obratila komunalnoj inspekciji Općinskoj, rekli su da nemaju nikakav pravni osnov da išta učine…

EDIN ZELJKOVIĆ, stanar

    Nije mi jasno da ne postoji pravni osnov, pravni osnov se napravi – pravni osnov se stvori i onda se na tom osnovu gradi neka priča.

HUSEIN ZULIĆ, stanar

    Bilo je krađa – ova vozila od rahmetli Ćosić Sabida, pa i moj Golf je jednom bio, krenuli su i sve. Uz nastojanje nas stanara, mi smo sada maltene dežurni.

EDIN ZELJKOVIĆ, stanar

    Meni su sinoć iz avlije nestale dvije stolice, nije problem u stolicama, problem je u tome što čovjek više nema sigurnosti da ode na godišnji odmor, da ode dan jedan da se odmori.

Iz Uprave policije ističu da je evidentirano oko 600 incidenata u samo prvih šest mjeseci ove godine.

ALE ŠILJDEDIĆ, portparol Uprave policije USK

    Mi bilježimo 35 krivičnih djela koje su počinili migranti – neke od njih su krivična djela ubistva…

I nakon tri godine migrantskoj krizi se ne nazire kraj, a Unsko-sanski kanton i dalje ostaje omiljena destinacija migrantima koji, svjesni toga da su teret lokalnom stanovništvu, jednoglasno poručuju:
„ We want Germany, We want Germany”.

Izvor: Vijesti.ba / BHRT

Related posts