Bihać je narednih dana domaćin Međunarodnom sajamu ekologije “EKOBIS 2021”

Ovogodišnji , osamnaesti po redu Međunarodni sajam ekologije “EKOBIS 2021” trajat će od 9. do 12. septembra. Sve je već spremno za sutrašnje otvaranje u 11 sati, s obzirom da i posljednji izlagači pristižu i popunjavaju svoje izložbene prostore. Sajam će ove godine biti održan na Gradskoj otoci u Bihaću, s obzirom da rekonstrukcija sportske dvorane “Luke” nije završena u planiranom roku.

“To nam je, nažalost bio dodatni organizacijski izazov, jer do prije mjesec dana nismo ni razmišljali o ovoj znatno skupljoj varijanti. Ipak, uz pomoć naših partnera uspjeli smo sve pripremiti i ubijeđen sam kako će ovo biti jedno od najbolje organiziranih sajamskih izdanja”, riječi su predsjednika Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) Enesa Ružnića.

Tema ovogodišnjeg “EKOBIS-a” je elektromobilnost, stoga će se posebna pažnja usmjeriti na prezentaciju i promociju hibridnih električnih automobila, odnosno njihove prednosti u očuvanju okoliša.

“Važno je napomenuti da će sve biti u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, a očekujemo više od 200 izlagača u skoro stotinu izložbenih prostora. Pored domaćih izlagača i partnera, s nama su već skoro i svi gosti iz Slovenije, Hrvatske i Srbije”, dodao je Ružnić.

U okviru “EKOBIS-a” bit će organizirani i Sajam turizma “Ekotour”, kao i Sajam obrta i starih zanata.

“To su novine koje smo željeli realizirati još prošle godine, ali smo bili spriječeni zbog otkazivanja kompletne manifestacije. Ideja je da ove sajmove nekoliko godina organiziramo u okviru našeg “EKOBIS-a”, kako bismo ih vremenom brendirali i omogućili njihovo samostalno održavanje”, kazao je predsjednik Privredne komore USK.

Partneri ovogodišnjeg EKOBIS-a su i Turistička zajednica Grada Bihaća i Nacionalni park „UNA“.

„Svaki sajam i svaki događaj u našem gradu je itekako važan jer pokazuje da je Bihać otvoren grad, da živi od manifestacija, bilo da su kulturne, sportske ili pak ove sajamske, kao što je EKOBIS. Bihaćka Turistička zajednica je partner ovog Sajma i tu je sa svojim štandom u partnerstvu sa Gradom Bihaćem. Cilj nam je da na neki način prikažemo ono što smo radili u posljednje dvije godine i da lokalno stanovništvo u okviru 18. EKOBIS-a upoznamo sa našim radom. Predstavit ćemo dva bitna projekta“, rekao je Armin Amidžić direktor bihaćke Turističke zajednice.

„I ove godine je Nacionalni park „Una“ pripremio zanimljive sadržaje. Tako smo za prvi dan Sajma planirali posjetiocima prikazati dio tradicije iz područja NP „Una“, a za 14 sati pripremamo prezentaciju pod nazivom „ Nacionalni park Una- generator razvoja USK“. U saradnji sa Kantonalnim poljoprivrednim zavodom organizovat ćemo prezentaciju „Analiza poljoprivrednog zemljišta sa područja Nacionalnog parka „ Una“, a sa Unskim smargdima i WWF-om održat ćemo edukativne radionice za učenike osnovnih škola“, kazala je Emina Štrkljević JP „Nacionalni park Una“.

Održavanje Međunarodnog sajma ekologije u Bihaću i ove će godine podržati Vlada Unsko-sanskog kantona, Federalna vlada i Grad Bihać.

Izvor: Radio Bihać

Related posts