Bihać domaćin šahovskog prvenstva BiH za djecu i mlade

Omladinsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u Bihaću počinje sutra (četvrtak), od 16 sati.

Šahovski klub Bihać i Šahovski savez Unsko-sanskog kantona (USK) od 1. do 4. jula domaćini su prvenstva Bosne i Hercegovine za djecu i mlade. Za sada je potvrđen nastup više od 80 šahista iz 20 bosanskohercegovačkih gradova.

– S obzirom na okolnosti, bio je ovo zahtjevan organizacijski izazov, međutim uspjeli smo ispoštovati sve zahtjeve i aktuelne zdravstveno-epidemiološke mjere. Imamo više od 80 prijavljenih takmičara u ženskoj, odnosno muškoj konkurenciji, međutim spremni smo i na povećanje tog broja, jer su još uvijek omogućene prijave. Osigurali smo nekoliko organizacijsko – tehničkih novina, poput elektronskih ploča i live – stream praćenja svih mečeva. Jednostavno, željeli smo se još jednom pokazati kao sposobni organizatori, te potvrditi renome dvostrukih prvaka države i učesnika u Kupu evropskih šampiona – kazao je direktor prvenstva i Šahovskog kluba Bihać Edhem Duraković.

Šahovski savez Unsko-sanskog kantona prvi je put domaćin omladinskog nacionalnog prvenstva, na kojem će ga predstavljati 17 takmičara.

– Ovo je za nas i velika čast, tako da ćemo se potruditi i da ostvarimo što bolje rezultate. Unsko-sanski kanton predstavlja 17 šahista i očekujemo reprezentativna postignuća. Braća Kekić u najmlađoj konkurenciji od osam do 10 godina već su bili državni prvaci i predstavnici BiH na Evropskom šampionatu. Ponovo očekujemo dobre rezultate, te općenito vrhunski turnir, a po dva prvoplasirana iz svake kategorije putuju na ovogodišnji evropski i svjetski šampionat – riječi su predsjednika Šahovskog saveza USK Irfana Karabegovića.

Omladinsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u Bihaću počinje u četvrtak, 1. jula u 16 sati.

izvor: Avaz.ba/Biscani.net

Related posts