Bihać: 46 porodica dobilo donacije u vidu plastenika, stoke i poljoprivrednih mašina

Zahvaljući projektu UNHCR-a i Hilfswerk Austria International 46 porodica u Bihaću dobilo donacije u vidu plastenika, stoke i poljoprivrednih mašina.

Grad Bihać zajedno sa još pet lokalnih zajednica iz BiH odabran je za realizaciju projekta pod nazivom „Pružanje pomoći za održivost raseljenim licima i povratnicima – podrška UNHCR pri upravljanju podacima“.

Ukupna vrijednost projekta je 2,5 miliona KM i isti se trenutno realizuje u Bihaću, Novom Gradu, Kotor Varoši, Lukavcu, Doboju i Čapljini.

Ovi gradovi i općine su odabrani na temelju procjene zasnovane na potrebama, koju je izveo UNHCR u 42 opštine u suradnji sa Unijom za održivi povratak i integraciju (UZOPI) 2016. godine.

Tim povodom predstavnici Gradske uprave Bihaća, UNHCR-a i Hilfswerk Austria International posjetili su danas korisnike koji su zahvaljujući ovom projektu dobili neophodnu poljoprivrednu mehanizaciju, plastenike i stoku.

Riječ je o Nedžadu Salihoviću iz Pritoke, Radojki Popović iz Hrgara i Almiru Demiroviću iz Orašca.

Naime, u Bihaću će zahvaljujući projektu 46 raseljenih i povratničkih porodica dobiti pomoć za ekonomsku održivost i reintegraciju kroz projekat koji podržava UNHCR, a čiji je cilj da podrži šest opština u BiH da usvoje metodologiju zasnovanu na potrebama i istu primjene u iznalaženju rješenja za ugrožene raseljene osobe i povratnike.

 

“Moja porodica živi od poljoprivrede i ova donacija će nam itekako doboro doći. Hvala svima koji su pomogli i omogućili nam da živimo od svoga rada “- istakao je Nedžad Salihović nakon uručenja poljoprivredne mašine.

Zahvalivši se UNHCR-u i Hilfswerk Austria Internacional na odabiru grada Bihaća za realizaciju još jednog projekta koji će pomoći povratnicima i raseljenim licima, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da mali projekti poput ovog mogu itekako pomoći povratničkim porodicama , koje, kako kaže, u najvećem broju i žive od poljoprivrede.

“Ovi ljudi nisu zaboravili raditi i svaka pomoć za njih je poticaj da povećaju poljoprivrednu proizvodnju od koje i žive proteklih godina. Hvala donatorima koji su odabrali 46 povratničkih porodica u našem gradu za donaciju poljoprivrednih mašina, plastenika i stoke i nadam se da ćemo i u narednom periodu implementirati ovakve ili slične projekte koji pomažu običnom čovjeku“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Anne-Christine Eriksson, predstavnica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i predstavnica u BiH, ponovila je da je obaveza Agencije UN-a za izbjeglice da se kod donatorske zajednice zalaže za pomoć onim opštinama u BiH koje prilikom prioritizacije pomoći primjenjuju pristup zasnovan na potrebama i imaju jasno kvantitativno i kvalitativno znanje o preostalim potrebama raseljenih i povratnika.

“Da bi opravdali međunarodnu pomoć i pokrenuli dostupne mehanizme podrške, uključujući i EU, vlasti u BiH na svim nivoima treba da se oslone na dobre i pravovremene procese upravljanja podacima, ciljane procjene i da usvoje akcione planove koji odražavaju te potrebe” – dodala je Eriksson.

Prema riječima Suzane Jašarević, direktorice Hilfswerk Austria Internationa za BiH, svaka isporučena bespovratna pomoć je individualno prilagođena svakom korisniku kako bi se osigurala najefikasnija prilika za stalan i povećan porodični budžet.

„Radna grupa za ekonomsku održivost, koju je predvodio HWA, pažljivo je definisala svaki grant u skladu sa vještinama, raspoloživim resursima, porodičnim potrebama i orijentacijom, a sve iz perspektive lokalnog strateškog razvoja koji vodi računa o potrebama tržišta”- dodala je Jašarević.

Related posts