BiH mora ulagati u 18 graničnih prijelaza sa alarmantno lošom infrastrukturom

Zbog loše infrastrukture stanje na pojedinim graničnim prijelazima u BiH je alarmantno, a država će morati u narednom periodu značajno uložiti kako bi se ovi problemi riješili.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla glasnogovornica Granične policije BiH (GPBiH) Sanela Dujković posebno alarmantno stanje zbog loše infrastrukture je na međunarodnim graničnim prijelazima: Doljani, Trebimlja, Ivanjica, Deleuša, Hum, Vitine, Metaljka, Ustibar, Uvac i Ripač.

“Na ovim graničnim prijelazima prioritet je izgradnja nadstrešnica, kontrolnih kabina, prometnih traka i zaustavnih rampi. Važno je istaknuti da je loša infrastruktura i na iznimno frekventnim međunarodnim graničnim prijelazima: Gradiška i Brod. Također, na pojedinim graničnim prijelazima za pogranični promet, kao što Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac, ne postoje temeljni infrastrukturni uvjeti za obavljanje graničnih provjera”, rekla je Dujković za Fokus.ba.

I pored ovih problema GPBiH već duže vrijeme odgovara svim zadacima i izazovima postojećim ljudskim kapacitetima, ističe Dujković te dodaje da je nužan daljnji razvitak ove agencije.

Jedan od problema sa kojim se GPBiH svakodnevno susreće jeste nedostatak policijskih službenika.

“Na primjer, svakodnevni posao jednog našeg policijskog službenika na istom graničnom prijelazu radi veći broj službenika policija susjednih zemalja. Ne možemo govoriti o boljim rezultatima ukoliko nemamo dovoljan broj policijskih službenika. Prema postojećoj sistematizaciji, nedostaje oko 470 policijskih službenika, a samo u 2016. je penzionirano 72 zaposlena u GPBiH”, istakla je Dujković.

U narednom periodu ovaj problem će biti djelomično riješen zaposlenjem novih sedamdeset policijskih službenika, za čiji je izbor konkursna procedura u toku.

Dujković naglašava da uz kadrovsku popunjenost, tehničku opremljenost te bolju infrastrukturu na graničnim prijelazima, Bosna i Hercegovina bi dobila brži i sigurniji prekogranični promet, povećanje kvaliteta graničnih provjera i učinkovitiju zaštitu državne granice.

“Granična policija BiH je u 2016. učinkovitija prema svim relevantim statističkim pokazateljima u odnosu na prethodnu godinu. Bilježi poboljšanje rezultata rada u potražnoj djelatnosti bilo da je riječ o osobama ili dokumentima koje potražuju nadležna tijela iz BiH ili inozemstva. Količine oduzetih opojnih droga, kao i broj evidentiranih slučajeva u 2016. godini znatno premašuju statistike ranijih godina. Bolji rezultati su proizvod stalnog rada pripadnika GPBiH na suzbijanju zloupotreba opojnih droga, ali i postavke rukovodilaca prioriteta u radu koja se neće mijenjati u 2017. Uz svakodnevne zadatke među prioritetima u radu su borba protiv korupcije i krijumčarenja opojnih droga i oružja”, navela je Dujković.

Ona je dodala da je Evropska komisija, u sklopu programa IPA 2017., planirala za integrirano upravljanje granicom izdvojiti pet miliona eura, od čega je tri miliona namijenjeno za izgradnju infrastrukture na graničnim prijelazima, a dva za unapređenje informacijsko-komunikacijskog sistema GPBiH.

“Granična policija BiH je dostavila Upravi za indirektno oporezivanje BiH spisak graničnih prijelaza za pogranični promet s prioritetima izgradnje, dogradnje i rekonstruiranja u cilju izrade akcijskog dokumenta za projekt IPA-e ‘Nabavka opreme / montažnih objekata za izgradnju graničnih prijelaza za pogranični promet'”, zaključila je Dujković.

Related posts