Četvrti Pro-aktiv fond i četiri nova projekta za Bosansku Krupu

U Bosanskoj Krupi u utorak su predstavnici fondacije „Mozaik“ ,u ime projekta „PRO-Budućnost “,sa predstavnicima neformalnih grupa sa područja bosanskokrupske općine,potpisali ugovore za realizaciju četiri projekta koja su kroz Četvrti PRO-aktiv fonda zadovoljila kriterije i obezbjedila sredstva potrebna za njihovu implementaciju na podrućju bosanskokrupske općine.

Poslije objave javnog poziva Četvrtog PRO-aktiv fonda, u CRS-u i Fondaciji „Mozaik“ su zaprimili 79 projektnih prijedloga od neformalnih grupa mladih i poslije selekcije koju su uradili članovi i članice Odbora Mreže omladinskih banaka,odobrili 54 projektna prijedloga, u ukupnom iznosu od 96.432,89 KM.

„Razvoj kajakaškog sporta“ u Bosanskoj Krupi,“Poen za bolje sutra“,“Nismo različiti,ali smo posebni“,“Zabava na obalama Une“ su nazivi četiri odobrena projekta neformalnih grupa iz Bosanske Krupe,a za njihovu provedbu je odobreno 7420 KM .

Kristina Šešlija ispred fondacije „Mozaik“se zahvalila članovima neformalnih grupa na učešću u Četvrtom PRO-aktiv fondu,te urednom dolasku na potpisivanje ugovora.Upoznala ih je sa obavezama cijelog tima u provođenju projekta,naglasivši posebno vremenske rokove,redovne konsultacije sa Fondacijom “Mozaik”,kao i načine kako realizirati pojedine aktivnosti,kako oglašavati ili informirati medije o svojim koracima u realizaciji projekta.Posebno je istaknula četverogodišnju uspješnu suradnju sa Općinom Bosanska Krupa u realizaciji projekta PRO-Budućnost.

Četiri projekta u Bosanskoj Krupi sada imaju sve uvjete za realizaciju.Slijedi izrada preciziranog plana predviđenih aktivnosti,a potom i realizacija koja bi e trebala završiti do kraja juna mjeseca.

A što su planirale uraditi neformalne grupe?Dati još jedan impuls suradnji u razvoju kajakaškog sporta u Bosanskoj Krupi i Novom Gradu,obratiti više pažnje na suradnju djece koja imaju imaju probleme u rastu i razvoju ili kroz pomirenje i dijalog pokazati kako se korisno može organizirati zabava na Uni.Također,tu je i projekt kojim će jedna neformalna grupa to učiniti preko zajedničkog druženja u cilju pomirenja,boljeg razumijevanja i izgradnje bolje budućnosti, kroz odbojkaški sport.

Odobreni mirovni projekti mladih imaju jedan primarni cilj : potaknuti i promovirati procese pomirenja u PRO-Budućnost zajednicama kroz obrazovanje, kulturu, sport i druge oblasti,a u njemu su pravo za učešće

Imale mlade osobe starosti od 15 do 30 godina koji su spremni da budu pokretači procesa izgradnje pomirenja i povjerenja u svojim zajednicama.

Kroz PRO-Budućnost, najjednostavnije rečeno, “zajedno stvaramo mehanizme da se bosanskohercegovački čovjek podsjeti da u pružanju ruke, u toleranciji, u prihvatanju drugog i drugačijeg, empatiji i ljudskosti nema ničeg lošeg. Da ne gubimo sebe razumijevajući” .

Cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja povjerenja među građankama i građanima svih nacionalnosti u Bosni i Hercegovini, te podrška okruženju u kojem će građanke i građani BiH, podstaknuti od strane ključnih uticajnih aktera, zagovarati nove društvene promjene u cilju poboljšanja kvaliteta života.

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji USAID-ov projekt izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih skupina u BiH , koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Related posts