Biden: SAD i saveznici nemaju veze s pobunom protiv Kremlja

Američki predsjednik Joe Biden je u ponedjeljak rekao da je kratka pobuna ruskih plaćenika protiv Kremlja dio sukoba unutar ruskog sistema te da Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici nisu imale veze s time.

– Razjasnili smo da nismo bili uključeni, nismo imali ništa s tim, rekao je Biden komentirajući ustanak plaćeničke skupine Wagner, koji se odvijao krajem prošle sedmice.

Biden se na događaju u Bijeloj kući osvrnuo na borbu za vlast do koje je došlo tokom vikenda kada su pobunjenici krenuli prema Moskvi, no zaustavili su se prije nego što su došli do glavnog grada.

Predsjednik je kazao da zatražio od svoje skupine za nacionalnu sigurnost da ga “sat za satom” obavještava o situaciji te da se pripremi za lepezu mogućih razvoja događaja, koje nije detaljno opisao.

Ruske obavještajne službe istražuju jesu li američke špijunske agencije odigrale ulogu u zaustavljenoj pobuni, objavila je u ponedjeljak ruska agencija TASS, citirajući Sergeja Lavrova, šefa diplomacije u Kremlju.

Biden je rekao da je razgovarao s ključnim saveznicima na videokonferenciji kako bi se pobrinuo za to da svi znaju što se događa i kako bi mogli usklađeno odgovoriti.

– Složili su se sa mnom da smo se morali pobrinuti da (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu ne damo nikakvu izliku – ne damo Putinu nikakvu izliku – da zbog ovoga okrivi zapad i da zbog ovoga okrivi NATO (savez), rekao je.

Biden, koji je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u nedjelju, kazao je da će opet s njim razgovarati u ponedjeljak ili u utorak ujutro kako bi bio siguran da “se razumiju”. Kasnije namjerava razgovarati s vođom druge savezničke zemlje, čije ime nije podijelio s javnošću.

Rekao je da će on i njegov tim nastaviti s procjenom posljedica incidenta.

– Prerano je da se dođe do definitivnog zaključka o tome u kojem smjeru ovo ide, dodao je. Kazao je da je njegova poruka saveznicima da je važno da ostanemo u potpunosti usklađeni, prenio je Reuters.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts