Biden optužuje Kinu: Skrivaju ključne informacije o porijeklu pandemije

Američki predsjednik Joe Biden optužio je u petak Kinu da skriva ključne informacije o podrijetlu pandemije covida-19, nakon objave sažetka izvješća američke obavještajne istrage.

“Kina ima ključne informacije o podrijetlu pandemije, ali kineski vladini dužnosnici od početka sprečavaju međunarodnim istražiteljima i javnozdravstvenim dužnosnicima pristup tim podacima”, rekao je američki predsjednik u priopćenju.  

“Do danas Kina nastavlja odbijati pozive na transparentnost i uskraćuje informacije, dok broj žrtava pandemije ponovo raste”, dodao je.  

Američka obavještajna zajednica nije riješila pitanje je li incident u kineskom laboratoriju bio izvor covida-19, rekli su dužnosnici u deklasificiranom sažetku objavljenom u petak.

Novi izvještaj

Izvještaj koji je izradio Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije kao odgovor na Bidenov zahtjev da provede istragu, navodi da se ne može dati zadovoljavajuć odgovor na pitanje o tome kako se točno pojavio virus koji je diljem svijeta ubio 4.6 milijuna ljudi, prenosi Hina.

Različite američke obavještajne službe ne slažu se o porijeklu virusa. Nekoliko ih smatra da se virus proširio nakon “prirodne izloženosti zaraženoj životinji ili sličnome virusu”, a druge nisu došle ni do nikakvog čvrstog zaključka

Dio obavještajne zajednice, međutim, “umjereno je uvjeren” da se prva ljudska infekcija dogodila zbog incidenta u laboratoriju, tijekom pokusa, baratanja sa životinjama ili uzorcima u Institutu za virologiju u Wuhanu u Kini, piše u izvješću.

Analitičari zaključuju da neće moći dati “definitivna objašnjenja” bez novih informacija iz Kine, kao što su klinički uzorci i epidemiološki podaci o prvim slučajevima.

Kina je ranije ismijavala teoriju da je virus pobjegao iz državnog laboratorija u Wuhanu i uzvratila sličnim tezama, da je izašao iz laboratorija u Fort Detricku u Marylandu 2019.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts