Biden dao dozvolu Ukrajincima koju su tražili od početka rata

Američki predsjednik Joe Biden dao je dopuštenje Ukrajincima da američkim oružjem gađaju mete na teritoriju Ruske Federacije, ali samo one koje se nalaze blizu granice s ukrajinskom oblasti Harkiv, piše BBC.

– Predsjednik je nedavno poručio svojem timu da osiguraju Ukrajincima mogućnost da koriste američko oružje tako da udare na ruske snage koje napadaju, ili se pripremaju izvršiti napade u oblasti Harkiv, rekao je jedan američki zvaničnik za BBC News.

Iako Washington tvrdi da ovim nisu promijenili svoju politiku kojom se Kijevu brani korištenje američkog oružja za dalekometne udare duboko u teritoriju Ruske Federacije, gotovo je sigurno da će ovaj potez itekako naljutiti Moskvu.

Naime, kao i SAD donedavno, Rusija udare na svoj teritorij, počinjene zapadnim oružjem, smatra ‘crvenom linijom‘ koju se ne bi smjelo preći. Zato se može očekivati kako će Kremlj ovu odluku Bijele kuće sasvim sigurno nazvati eskalacijom.

S druge strane, Vladimir Putin i njegovi saradnici od početka agresije više su puta prijetili eskalacijom sukoba na globalnom nivou zbog dostave zapadnog oružja Ukrajini, ali do toga ipak nije došlo. Barem ne u obliku najcrnjeg scenarija koji bi podrazumijevao ili neki oblik napada na neku od NATO članica ili korištenje taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog oružja u Ukrajini.

Sjedinjene Države kažu da ne potiču niti omogućuju korištenje američkog oružja za direktne napade na Rusiju, ali je državni sekretar Antony Blinken, upitan o trenutnom stajalištu Washingtona, rekao u srijedu da će se “uskladiti i prilagoditi”.

Neke druge zapadne države, poput Ujedinjenog Kraljevstva, već su poručile da se njihovim oružjem (u rukama Ukrajinaca) može napadati teritorij Ruske Federacije, prenosi Hina.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts