Bh. vozačka dozvola u Njemačkoj se može koristiti šest mjeseci

Prošle godine objavljeno je kako bh. građani neće morati polagati vozački ispit u Njemačkoj, a to bi se trebalo dogoditi ove godine. Ipak, nije precizirano kada bi se tačno trebalo dogoditi.

Iz tuzlanske agencije za posredovanje pri zapošljavanju u Njemačkoj “Hertz” su rekli kakva je sada situacija vezana uz vozačku dozvolu u, za građane BiH, obećanoj zemlji.

– Što se tiče bh. vozačke dozvole u Njemačkoj, postupak je da se u prvih šest mjeseci može voziti s vozačkom dozvolom iz BiH. Nakon toga mora se prijaviti i odraditi određena procedura da se dobije vozačka dozvola Njemačke i nakon tog razdoblja mora se prijeći na njemačke pločice, govore u toj agenciji, javlja Večernji list.

Ljudi se raduju činjenici da će od ove godine vozačka dozvola iz BiH biti priznata za sve kategorije osim za poljoprivredne mašine, a proces se može očekivati u prvim mjesecima 2017. godine.

Prema nekim računicama, svaki građanin će zbog toga uštedjeti blizu dvije hiljade maraka. Odluka se, prema pisanju Tanjuga, odnosi na sve one koji imaju prebivalište u Njemačkoj dulje od šest mjeseci.

Osim BiH, države koje su omogućile izravnu zamjenu vozačkih dozvola su i Francuska, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Češka, Poljska, Slovačka, Kipar i Turska. S druge strane, sporazum je potpisan i sa Švicarskom, Španijom, Italijom, Makedonijom i Albanijom.

Related posts