Bh. pravosuđe ponovo ponizilo porodice Malkoč i Agić: Idemo na proteste!

Na nastavku suđenja Sanjinu Sefiću i drugima u slučaju stradanja Selme Agić i Edite Malkoč, trebao je svjedočiti prvooptuženi Sefić, no zbog nepojavljivanja advokata Rusmira Karkina suđenje je odgođeno iako je i ranije novčano kažnjavan.

Pred zgradom Kantonalnog suda okupila se grupa građana i studenata, među kojima su bili očevi stradalih djevojaka Amir Agić i Enes Malkoč. Podršku im je pružio i otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić. Upozoreno je da se ovaj slučaj bespotrebno razvlači, a otac Selme Agić najavio je i radikalnije poteze.

“Nema države, nema zakona. Idemo na radikalne mjere, idemo na proteste, ovo ne može ovako. Ovdje nas svi ponižavaju. Sefić je ubio moje dijete i on se igra sa državom, ne priznaje ovu državu. Ko je taj Karkin što ne dolazi na ročište?”, rekao je Amir Agić.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu na pješačkom prijelazu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. On je uhapšen u Novom Sadu te je 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu otkad i traje trakavica sa ovim jasnim slučajem.

Istovremeno se Saru Sefić te Dinu Alića i Amara Salihovića tereti da su iste noći pomogli Sanjinu u bijegu iz BiH.

Porodice Agić i Malkoč i ranije su upozoravale na to da kao oštećeni nemaju nikakva prava te da i od suda i od stranaka u postupku trpe poniženje.

Related posts