“BH novinari” osudili ponašanje gradonačelnika Zenice

Upravni odbor (UO) Udruženja/udruge BH novinari uputio je najoštriji protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću zbog verbalnog napada i sprječavanja u obavljanju radnih zadataka novinarke FTV Gordane Ristović-Muslija i novinara BHT1 Haruna Bošnjaka.

– Tokom jučerašnjeg zasjedanja Gradskog vijeća u Zenici, novinari Gordana Ristović – Muslija i Harun Bošnjak su zatražili izjavu od gradonačenika Kasumovića, nakon čega ih je on napao i brutalno izvrijeđao iznoseći pri tom lažne optužbe na račun njihovog rada i rada medijskih kuća u kojima su zaposleni – navodi UO Udruženja BH novinari u saopćenju za javnost.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim vrijeđanja novinara i uskraćivanje odgovora na pitanja od značaja za bh. javnost i građane Zenice, kao i pokušaj diskreditovanja BHT1 i FTV.

– Takvo ponašanje je direktno kršenje prava na slobodan i dostojanstven rad novinara, te neprimjeren pokušaj miješanja u rad javnih servisa. Posebno je zabrinjavajuća činjenica što gradonačelnik Kasumović svoj bijes i nezadovoljstvo ispoljava prema svakom novinaru ili novinarki koji postavljaju legitimna, kritička pitanja o odlukama od značaja za javnost i način na koji gradonačelnik obnaša svoju funkciju – navodi se.

UO BH novinara zahtijeva od gradonačelnika Kasumovića da omogući svim novinarima u Zenici slobodan i nesmetan rad, uključujući i davanje odgovora na pitanja koja utiču na život građana. Sastavni dio svake demokratske vladavine i rada u interesu javnosti mora biti poštivanje slobode medija i slobodnog protoka informacija.

– Budući da se gradonačelnik Zenice voli predstavljati kao veliki demokrata, UO BH novinara očekuje da i njegovi postupci prema novinarima i novinarkama budu profesionalni, uljudni i demoktarski – navodi se u saopćenju.

Related posts