BH Fanaticosi: Sretno Prosinečki, kupi nas rezultatima

Nogometna reprezentacija BiH je nedavno dobila novog selektora, hrvatskog stručnjaka Roberta Prosinečkog, koji je zamijenio Mehmeda Baždarevića. Navijačka grupa BH Fanaticos se putem svoje zvanične internet-stranice oglasila povodom izbora šefa stručnog štaba našeg državnog tima, koji će predvoditi Zmajeve u narednom periodu.

Saopćenje BH Fanaticosa prenosimo u cjelosti:

“Nismo se puno oglašavali kada je u pitanju selektor Bosne i Hercegovine. Nismo se uopće oglašavali ni nakon smjene Mehmeda Bazdarevića. Pratili smo dešavanja i pisanja u vezi izbora novog selektora. Brojna imena znana i neznana su bila spomenuta kroz naše medije i u javnosti. Već nakon kraćeg perioda moglo se vidjeti da su ‘dva’ kandidata ušla u uži krug, a ovi ostali su bili samo dio još jedne farse, jer realno, neka imena koja su se spominjala za Mešine nasljednike, mi ne bi imali nikakve šanse da ih dovedemo na selektorsku poziciju.

Ono što svakako ‘zapadne za oko’ je način izbora selektora.

Najpoznatija imena našeg fudbala poput Ivice Osima, Duška Bajevića, Zvjezdana Misimovića, Seada Kajtaza, članovi su komisije koja je razgovarala sa kandidatima koji bi mogli naslijediti Mešu Baždarevića, međutim, nijedno iole ozbiljnije trenersko ime nije imalo neke ambicije da preuzme klupu reprezentacije BiH. Možda su znali da poslije tih razgovora opet moraju proći rešeto fudbalskih znalaca iz Izvršnog odbora NSBiH, koji brat bratu, nisu pet puta loptu šutnuli.

Sav ovaj proces ne bi bio dovoljno zanimljiv da se u svo to sivilo ne uključe ‘sportski eksperti’, ti isti su zaduženi da nas uče o ljubavi kandidata prema našoj reprezentaciji te kako njima novac nije bitan već izazov.

Pokušajmo donekle realno razmišljati, bar na trenutak, svaki trener, igrač, moler ili doktor u poslu koji obavljaju žele izazove i da za svoj obavljen posao imaju naknadu u skladu sa obavljenim poslom.

Da li je novoizabrani selektor odbio bolju ponudu da bi trenirao BiH, potpuno je beznačajan podatak za javnost. Čovjek ne radi besplatno i naravno niko ne kaže da treba raditi džaba!

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo gospodinu Mehmedu Baždareviću Meši.

Meša veliko hvala i puno sreće u daljem radu!

Prosinečki!?

Novi selektor je Robert Prosinečki. Prateći izvještaje i intervjue, radi se o velikom stručnjaku i treneru, da li je to tako, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Onaj Robert kojeg se sjećamo sa fudbalskih terena, tj. kao igrača, definitivno spada u vrh svjetskog fudbala, ali kao trener – možda negdje blizu zlatne sredine.

Naravno, kao navijači, mi bismo voljeli da nas demantuje te da izbori Evropsko prvenstvo, ali nećemo ga sada dizati u zvijezde da bismo ga sutra osudili! Navijanje i podrška svim reprezentativnim selekcijama naučila nas je da smanjimo očekivanja i onda smo uvijek zadovoljni!

U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri bio je pomoćnik reprezentacije Hrvatske (2006 – 2010), vodio je Crvenu zvezdu (2010 – 2012), Kayserispor (2012 – 2013), Azerbejdžan (2014 – 2017 ) i sada BiH. Najveći uspjeh i jedini za sada je osvajanje Kupa Srbije sa Crvenom Zvezdom.

Ovo su činjenice, sve ostalo je uljepšavanje. Svjesni smo činjenice da je Prosinački jedan od najvećih igrača ikada sa ovih prostora i nadamo se da će sa BiH ostvariti trenerski uspjeh poput onoga što je kao igrač imao sa Crvenom zvezdom.

Ne moraš nas kupovati sa pričom, učini to rezultatom, umorni smo od priča i obećanja, želimo rezultate, svjesni smo kvaliteta reprezentacije i (ne)kvaliteta ljudi u Savezu, a tebi Roberte sretno pa kako bude bude!”, poručili su BH Fanaticosi.

Related posts