Bihać: Bez vode ostalo i nekoliko fakulteta i škola

JP “Vodovod” u Bihaću započelo je isključivanje s distributivne mreže velikih dužnika, pa je tako u proteklih nekoliko dana bez vode ostalo nekoliko fakulteta i škola u ovom gradu, potvrđeno je u ovom preduzeću. Iako je zbog velikih dugovanja najavljeno uskraćivanje usluga i Kantonalnoj bolnici u Bihaću, to se još nije dogodilo.

Na ovaj način je započela realizacija najava gradonačelnika Šuhreta Fazlića da će gradska javna preduzeća uskratiti komunalne usluge velikim dužnicima i neurednim platišama. Inače, zbog neplaćenih dugovanja za vodu, koja su dostigla iznos od 2.920.000 maraka, u značajnoj mjeri ugrožen je normalan rad preduzeća “Vodovod” u Bihaću. Zbog toga su bili primorani da smanje broj radnika sa 170 na 148. Iz tog preduzeća je potvrđeno kako se na Općinskom sudu u Bihaću trenutno nalazi 12.000 tužbi protiv neurednih platiša.

“Sud sporo rješava ove slučajeve. Zakon o obligacionim postupcima nam ne ide na ruku, jer slučajevi za građane zastarijevaju poslije godinu dana, dok je u slučaju privrednih subjekata taj period tri godine”, istakli su u tom preduzeću. Zbog takve situacije, u posljednjih godinu dana bili su prisiljeni da otpišu oko osam miliona maraka dugovanja na koja su prethodno platili oko milion maraka za PDV.

Otežavajuće okolnosti u poslovanju ovog preduzeća su i stara i dotrajala vodovodna mreža, koja proizvodi velike gubitke vode, kao i niska cijena za korištenu vodu, koja iznosi 90 feninga po kubnom metru potrošene vode. – pišu nezavisne.

Related posts