BBC o historijskim izborima: Ovo je početak kraja Trampove ere

Sada opozicija u SAD ima poluge za zaustavljanje i obaranje nekih prijedloga koje donosi predsjednik, pa čak i opoziv samog predsjednika.

U Americi su održani kongresni izbori koje već sada mnogi opisuju kao historijske. Ukratko – republikanci, članovi stranke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), izgubili su većinu u Zastupničkom domu Kongresa, ali su zadržali kontrolu nad Senatom.

BBC je tim povodom objavio vrlo zanimljivu analizu u kojoj otkriva šta će gubitak kontrole nad Zastupničkim domom značiti za Trampove republikance i do čega može dovesti promijenjeni odnos snaga u Zastupničkom domu.

Era potpune vladavine Trampa i republikanaca je završena

Reporter BBC-ja iz SAD Entoni Zurčer (Anthony Zurcher) piše kako je “era potpune vladavine Trampa i republikanaca završena”.

Iako je Tramp u Bijeloj kući tek dvije godine, period koji je možda pretjerano nazivati “erom”, BBC navodi kako se u vladavini Donalda Trampa dani i sedmice ponekad čine kao prava vječnost.

U dvije godine Trampove vladavine američki predsjednik je itekako politički profitirao uz prijateljski nastrojen Kongres, koji je bio pod kontrolom njegove stranke. Kongres je tako u velikom broju slučajeva podržavao Trampove riječi i djela te se prilagođavao njegovim politikama, dok je u isto vrijeme zazirao od propitkivanja njegovih poteza.

Za dva mjeseca, kad demokrati i službeno preuzmu većinu u Zastupničkom domu Kongresa, sve to će se promijeniti, piše reporter BBC-ja.

Zastupnički dom Kongresa, koji je dosad uredno donosio oštre zakone usmjerene protiv migranata, rušio Obamin sistem zdravstvene zaštite i rezao socijalne programe (iako su mnogi od tih zakona padali kasnije u Senatu), sada će promijeniti prioritete i krenuti s donošenjem progresivnih mjera, piše BBC.

Bitno sužen manevarski prostor Trampu

Nova predsjednica Zastupničkog doma trebala bi, barem prema najavama, postati demokratkinja Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), koja je već najavila paket mjera koje će se baviti problematikom etike vladajućih, ali i izbornom reformom.

Liberali sada, unatoč činjenici da će imati žestok otpor u Senatu, napokon imaju platformu na kojoj mogu pokazati šta bi napravili s punom kontrolom nad Zastupničkim domom Kongresa, a možda čak i Bijelom kućom nakon izbora 2020. godine.

U međuvremenu će predsjedniku Trampu biti bitno sužen manevarski prostor, jer će za provođenje svojih politika trebati podršku zastupnika obje stranke, što se trenutno čini prilično teškim zadatkom za čovjeka koji je protekle dvije godine proveo žestoko vrijeđajući svoje političke oponente iz Demokratske stranke.

No, ono što bi Trampa moglo zabrinuti još više je činjenica da će demokrati sada imati priliku i službenim kanalima propitkivati njegovu administraciju.

To se prvenstveno odnosi na obavještajni odbor Zastupničkog doma, koji je vodio istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore na kojima je Tramp 2016. godine osvojio vlast. Taj odbor sada će biti pod kontrolom glasnog Trampovog protivnika Adama Šifa (Schiff), koji je obećao da će dobrano provjeriti predsjednikovo poslovanje u stranim državama.

Ako Tramp želi i drugi mandat, to će se vrlo vjerovatno morati promijeniti.

Avaz.ba

Moguće je i da će na svjetlo dana uskoro izaći i podaci s Trampove porezne prijave, koju neki predsjednikovi liberalni protivnici smatraju svojevrsnim “Svetim Gralom”, piše BBC.

Moguć i opoziv predsjednika

No, vjerovatno najvažniji element promjene u Zastupničkom domu Kongresa odnosi se na mogućnost pokretanja procedura opoziva predsjednika Trampa.

Naime, potrebna je tek obična većina u Zastupničkom domu za prvi korak prema pokretanju procedure opoziva predsjednika, a demokrati sad imaju tu većinu.

Do ovih izbora demokrati su zazirali od mogućnosti pokretanja procedure opoziva. No, ako specijalni istražitelj Robert Muler (Mueller) u narednim danima ili sedmicama Kongresu dostavi svoj izvještaj o mogućoj saradnji Rusije i Trampove predizborne kampanje, ta računica bi se mogla vrlo brzo promijeniti, piše BBC.

Veća kontrola nad Senatom – dobra vijest za Trampa

Ipak, činjenica da su republikanci na ovim izborima dodatno ojačali svoju kontrolu nad Senatom nesumnjivo je dobra vijest za Trampa.

No, vjerovatno najvažniji zaključak nakon američkih kongresnih izbora odnosi se na šire implikacije za Trampovu političku moć. Naime, Tramp je dvije godine vladao Amerikom na način da je prvenstveno mislio na svoju bazu lojalnih glasača, počevši od trgovine preko imigracije pa sve do vanjske politike. Za razliku od svojih prethodnika, nije se naročito trudio pružiti ruku suradnje onima koji ga ne podržavaju.

Related posts