Bašagić: Krajini treba zajednički rad, a ne politička prepucavanja

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Esad Bašagić komentarisao je tribinu održanu sinoć u Cazinu od strane trojice krajiških načelnika i iznesenih na njoj dezinformacija.

„Mi smo u Cazinu navikli na potcjenjivanje naše inteligencije. U gradu u kojem se građane uvjerava da je poskupljenje vode zapravo briga za njihove potrebe, ne treba vjerovatno da nas čudi da smo sinoć u Kulturnom centru ugostili tribinu pokreta Pomak gdje su se dugogodišnji političari Ogrešević, Fazlić i Duraković pokušavali predstaviti kao nova lica krajiške politike“, rekao je Bašagić.

Prema njegovim riječima, pomenuti načelnici grade svoje jedinstvo na lažnoj tezi da Federacija i kanton ne brinu za općine. „Da je ova teza tačna, u općinama ne bi bio realizovan nijedan projekat kojim se pomenuti načelnici toliko hvale.

Brojke su neumoljive i šteta što ih sinoć niko nije spomenuo. Krajina u budžetu Federacije BiH nikad nije bila zastupljenija. Sve krajiške općine dobile su u kantonalnom budžetu za 2018. projekte vrijedne po oko milion maraka svaka. Grad Bihać će nekoliko sportskih dvorana završiti nakon godina zastoja ove godine, a ne tokom mandata Hamdije Lipovače, kojem je Šuhret Fazlić bio savjetnik. Bužim će prvi magistralni put dobiti tokom mandata manjinske vlade SDA a ne tokom mandata koalicije koju je činila, između ostalih, A-SDA. Daleko smo od zadovaljajućeg nivoa izdvajanja za ovaj kraj ali smatram da smo upravo mi, krajiški zastupnici iz svih stranaka, napravili realan pomak i to bez previše priče i autoreklame“, kazao je.

Bašagić je posebno naglasio projekte koje je našem kantonu osiguralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

„Šuhret Fazlić bolje da kaže da li je ikad naišao na zatvorena vrata Federalnog ministarstva poljoprivrede koje posjećuje svaki put kad dođe u Sarajevo. Zikrija Duraković bolje neka kaže kako je prošao i jedan njegov dolazak u glavni grad a da ministar Dedić nije imao vremena za njega i to nikad u svojoj kancelariji, gdje Zikrija iz političkih razloga ne želi biti viđen“, izjavio je.

Dalje, prema Bašagiću, zanimljivo bi bilo pitati direktora bihaćkog aerodroma koji je vodio prvu tribinu Pomaka „kako nađe vremena da vodi političke skupove a nikako da završi potrebnu dokumentaciju da Bihać dobije dodatni novac za aerodrom iz federalnog budžeta.“

„Ironija je da je jedan od načelnika sinoć spomenuo obraz. Ovi isti načelnici će se već sutra obratiti predstavnicima SDA na kantonu i u Federaciji i dobit će njihovu podršku, a prekosutra opet ih popljuvati za navodni nerad. Krajini ne trebaju međusobna politička prepucavanja već zajednički rad svih naših ljudi. Pomak je očito poranio sa predizbornom kampanjom“, zaključio je Bašagić.

Related posts