Banja Luka: Penzija nema, poštari na paradi

Višemjesečna agresivna kampanja medija pod kontrolom Milorada Dodika, logistička podrška svih mjesnih odbora SNSD-a i satelitskih stranaka, pa čak i SMS pozivnice građanima Republike Srpske da prisustvuju ceremonijama povodom neustavnog dana Republike Srpske, su bili dovoljni da se na svečanoj paradi okupi približan broj gledatelja koji privuku maturantske parade u manjim bh. gradovima ili prijateljska fudbalska utakmica Mladosti i Željezničara na Kupresu.

Nezainteresovanost javnosti u Republici Srpskoj za ceremoniju obilježavanja neustavnog dana tog entiteta nije toliko posljedica emotivnog odnosa građana prema 9. januaru, koliko je posljedica odnosa prema aktuelnom rukovodstvu koje stoji iza obilježavanja praznika.

Penzioneri su imali priliku vidjeti poštare, ali ne kako im donose najniže penzije u Evropi, već kako paradiraju centrom Banje Luke, dok ih slijede vatrogasci, padobranci, motoristi, plesači i slični učesnici koji su trebali pokazati svu “moć” Dodikove vlasti. Skromna manifestacija, finansirana iz još skromnijeg entitetskog budžeta, obilježena je takmičenjem u narušavanju državnih institucija i zakona BiH, u kojem je, barem kada su posljednja dva dana u pitanju, pobijedio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Oskudna manifestacija, koju su ignorisali svi strani zvaničnici, ne utječe na činjenicu da su njome organizatori prekršili odluke Ustavnog suda BiH i zakone koji regulišu aktivnosti Oružanih snaga BiH. Dio pripadnika Oružanih snaga BiH, bez saglasnosti Ministarstva odbrane BiH, prisustvovao je današnjoj ceremoniji, a odgovornost za njihov neposluh je preuzeo upravo Ivanić. Međutim, zakoni BiH ne prepoznaju instituciju “preuzimanja odgovornosti”, te bi sankcije za neposluh mogli snositi učesnici ceremonije ispred Oružanih snaga BiH i oni koji su dali naređenje da se udovolji željama Mladena Ivanića i Milorada Dodika.

Međutim, nekoliko desetina nezaposlenih ne predstavlja prijetnju predstavnicima Republike Srpske, već samo kap u moru nezaposlenih i socijalno ugroženih u tom bh. entitetu. Ozbiljna prijetnja je, s druge strane, činjenica da će se nadležne pravosudne institucije morati pozabaviti, a već su započele te aktivnosti, sa odgovornima za kršenje obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Tako će ukupni pobjednik takmičenja u narušavanju državnih institucija BiH, a možda i svi učesnici, biti nagrađeni posebnim tretmanom u nekom od zatvorskih jedinica u BiH.

faktor.ba

Related posts