Balkan u EU što prije

Lideri Evropske narodne stranke (EPP), najjače političke i poslaničke grupe u Evropskoj uniji i Evropskom parlamentu, upozorili su na rastući opasni utjecaj Rusije i Turske na Balkanu.

Kako javlja portal Euractiv, na samitu EPP-a na Malti oni su pozvali EU na jači angažman na ovom području.

Ispunjenje uvjeta

Čelnici EPP-a na godišnjoj su skupštini istakli da sve države koje žele u Uniju moraju ispuniti neophodne preduvjete, ali im EU mora pomoći i tako što će se odlučno angažirati i potisnuti Rusiju i Tursku iz regiona.

U rezoluciji usvojenoj nakon samita, EPP upozorava na rastući finansijski, politički i medijski utjecaj „posebno s istoka i juga EU“.

– Ako oklijevamo u tome da države zapadnog Balkana ubrzano približimo sebi, drugi neće. Oni će ih odvući što dalje od nas – poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Govoreći na samitu EPP-a, on je ponovio obećanje Hrvatske da će pomoći državama Balkana, posebno Bosni i Hercegovini, u što bržem priključenju EU.

I premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je na to da je vanjska politika EU u krizi.

– Unija je napravila ogromne greške u regionu. U Ukrajini bjesni rat, a ključa i na Balkanu. Njena propala politika zakomplicirala je i situaciju na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. To što smo sve ovo zakuhali skupa s Amerikancima, nije nam nikakav izgovor. Ponašali smo se kao piromani u požaru – izjavio je Orban.

Kako bi se smanjile tenzije na Balkanu, Orban je predložio:

– Izbori u Makedoniji neodložno trebaju biti održani i ta se zemlja treba otisnuti na put prema EU, kao i Srbija. Crnu Goru trebamo primiti što prije – poručio je mađarski premijer.

Pomoć strankama

Na kraju samita, EPP je usvojio rezoluciju u kojoj se ističe da je „situacija na zapadnom Balkanu detaljno razmatrana“.

– Države zapadnog Balkana naš su najbliži partner i geografski i historijski i ekonomski. EPP snažno podržava njihovu želju da se priključe Uniji. Uradit ćemo sve što možemo da dalje ojačamo naše veze s državama tog regiona – navedeno je u rezoluciji i obećana pomoć strankama članicama ove političke grupacije na Balkanu u provođenju reformi koje će ubrzati evropski put.

Avaz.ba

Related posts