Avanturistica Larisa Spahić: Putujte po BiH jer imamo ljepote koje su nam pred nosom

Zeničanka Larisa Spahić iza sebe ima hiljade proputovanih kilometara širom svijeta, a sve je krenulo od studija na Fakultetu za krivično pravo i sigurnost u Ljubljani s čime je počelo ostvarenje njenih snova.

Dvadesetdevetogodišnja Larisa Spahić srednju školu i Pravni fakultet završila je u Zenici, a nakon apliciranja za Erasmus Mundus stipendiju magistarski studij je upisala u Sloveniji. S obzirom da je oduvijek željela studirati van Bosne i Hercegovine i osjetiti samostalni život.

U Sloveniji je ostala godinu duže od planiranog, a profesor i mentor su je uključili u tim za izradu izvještaja za politiku o drogama Republike Slovenije koji su radili za grčku organizaciju Diogenis.

Posjeta istoimenog grada u Grčkoj

“Obzirom da sam tu temu uzela za i za magistarski rad, tražila sam da dođem na praksu u Solun i tu sam bila mjesec dana. Sve je počelo od tih nekih putovanja, komunikacije s Grcima, istraživnja kulture i prirodnih ljepota. Tada sam ispunila i svoju dugogodišnju želju i posjetila grad Larissa”, govori Spahić na početku razgovora za Klix.ba.

Iako grad Larissa nije bio toliko posjećen, još kao mala dok je pretraživala kartu svijeta, pronašla je taj grad i obećala sebi da će ga posjetiti.

Po povratku u Zenicu Spahić je odbranila svoju tezu te se udaje za dugogodišnjeg partnera i s njim seli u Varaždin.

“Svadbu nismo pravili. Odlučili smo taj novac iskoristiti za avanturističko putovanje motorom u Kirgistan što je naše do sada najveće putovanje i avantura. Sva ljubav prema putovanju potiče iz avanturističkog duha i želje za istraživanjem. Svi smo se kao djeca pitali šta se nalazi iza narednog brda, samo se to kod mene zadržalo i godinama poslije. Kroz razne seminare putovala sam u BiH, a poslije i van granica naše BiH. Moj sadašnji muž i ja imamo zajedničku tu ljubav prema putovanjima i samo tražimo način da negdje odemo. Spajanje posla i putovanja je uvijek dobra ideja”, izjavila je Spahić te dodala da im je želja obići čitav svijet i da polako križaju listu mjesta koja žele posjetiti.

Umjesto svadbe, putovanje motorom u Kirgistan

Spahić je sa svojim suprugom na motoru otišla i do Kirgistana. Veoma neobično bračno putovanje obogatilo je njihovo znanje, ali i obilježio početak bračnih voda. Više od 14.000 pređenih kilometara od Hrvatske do Kirgistana preko Mađarske, Ukrajine, Rusije i Kazahstana, prema Spahićevim riječima više je od poduhvata.

“Drago nam je da smo se usudili na ovakvu avanturu. Uspjeli smo se popeti na naš najveći vrh Učitelj na 4.530 metara nadmorske visine nakon što smo dva dana zapeli u magli i snijegu u planinarskom domu Raceka. Plivali smo u planinskom jezeru Issyk-kol, jahali konje pored jezera Song Kol na 3.000 nmv livadom prekrivenom runolistima, milovali deve, vidjeli Sojuz raketu i kozmodrom, nosili tradicionalnu odjeću, smrzavali se na snijegu i kuhali u kazahstanskoj pustinji, pili kumiss i mnogo toga drugog doživjeli”, s uzbuđenjem govori ova Zeničanka.

Putovanje od 37 dana, sa svakodnevnim objavama pratilo je više od hiljadu osoba, a kroz 14.000 kilometara prošli su šest vremenskih zona, pet država, upoznali mnogo kultura i ljudi i ispisali nove pustolovne stanice u svom životu.

Svako putovanje donosi nove magnete, fotografije, prijatelje i uspomene

Na putovanjima je stekla i veliki broj prijatelja s kojima je i danas u kontaktu, a tokom putovanja širom svijeta neizostavno je i skupljanje magneta, odjeće, novca i fotografija.

“U svemu tome ipak imam neostavnih želja, a to je posjeta Machu Picchu, a već smo isplanirali i put u Iran pa ćemo prvom prilikom i to realizirati. Kambođa i Nepal su također na listi želja”, izjavila je naša sagovornica.

Na kraju razgovora Spahić je mladima poručila da putuju što više i što dalje. Ako nemaju dovoljno novca, poručila im je da putuju po Bosni i Hercegovini.

“Lukomir, uspon na Troglav, kupanje u Trnovačkom jezeru nakon kampiranja i uspona na Maglić, bordanje na Bjelašnici i Vlašiću, rafting Plivom, hranjenje divljih konja na Cincaru, kupanje na Kravicama… Mnogo toga je što se može još istražiti u BiH koja je još uvijek i na mojoj listi putovanja s Hajdučkim vratima na Čvrsnici, kampiranjem i kupanjem u Šatorskom jezeru i druge ljepote koje nam se svima nalaze ispred nosa”, zaključila je Spahić za Klix.ba.

Related posts