“Avantura na Ćiro stazi”: Ugledni Guardian ponovo turistima preporučuje BiH

Ugledni britanski Guardian ponovo je preporučio turistima-avanturistima da posjete Bosnu i Hercegovinu, a ovaj put za reportažu su odabrali jedinstvenu biciklističku Ćiro stazu, za koju su naveli da je fascinantni muzej na otvorenom.

Ovo je priča o avanturi Guardianove autorice Liz Dodd:

“Postala je rutina da, nakon napornog dana bicikliranja, provjerimo da li je naše mjesto za kampiranje sigurno od mina. Pažljivo bih, kako su me naučili na obuci, pregledala mjesto grančicom, kako bih se uvjerila da je travnati dio siguran. Zatim sam rekla svom saputniku da je mjesto “čisto”, no kad je krenuo prema meni, na putu nam se našla velika crna zmija.

Ali, već smo navikli na iznenađenja na Ćiro stazi, stotinu milja dugoj, koja se proteže od Dubrovnika u Hrvatskoj do starog grada Mostara, prateći staru rutu austro-ugarske željeznice. Pruga je zatvorena ‘70-ih godina prošlog vijeka, nakon željezničke modernizacije, a njene stanice stajale su prazne sve dok nisu, zajedno s gradovima koje su povezivale, uništene u ratu ‘90-ih godina.

Borbe, prvo između bosanskih Hrvata i srpske JNA 1992, a zatim između bosanskih Hrvata i bosanskih muslimana u periodu 1993-1994, opustošile su područje kojim prolazi “Ćiro staza”. Ova biciklistička ruta, otvorena prošlog decembra i dijelom finansirana novcem Evropske unije, ima za cilj privući turiste da se vrate u regiju. Ipak, suočena je s velikim problemom – miniranim područjima u BiH. No, na kraju sam shvatila da sam bila “hiper-oprezna” – minska polja, koja se protežu nekih 12 milja između Ivanice, nedaleko od granice s Dubrovnikom, pa do Ravnog na sjeveru, jasno su označena, a staza, mješavina makadama i šljunka, potpuno je čista.

Turu smo počeli u Dubrovniku, u koji smo stigli avionom, a ponijeli smo svoje bicikle – mada ih je vrlo jednostavno iznajmiti i u Dubrovniku.

Prvi hotel na ruti je nekad bio željeznička stanica i smješten je na kraju prve trećine staze. Uz vrhunsku domaću hranu – poput šparoga koje su ubrane u šumi – pruža vam mogućnost da cijenite bajkovitost starih željezničkih stanica.

Područje od Dubrovnika do Ravnog je “zabačeno”, gradovi su skoro opustošeni, pa ne zaboravite ponijeti hranu i vodu. Nakon Ravnog, staza se spušta kroz Hutovo blato u dolini Neretve, gdje ima dosta prodavnica. Za one koji ne žele kampirati, hoteli se nalaze i u Čapljini.

U Hutovom imate šansu i da siđete sa staze i posjetite park prirode, do kojeg ćete stići preko starih vijadukta i starih željezničkih tunela.”

Liz Dodd tekst završava oduševljenošću Mostarom i njegovim starim dijelom.

/radiosarajevo

Related posts