AUSTRIJA SRBIJI ŠALJE 10 SPECIJALACA: Razlog za to je i više nego važan, možda se odrazi na USK

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer poslaće 10 austrijskih policajaca u Srbiju, koji će pomoći u obezbjeđivanju granice prema Severnoj Makedoniji, pišu mediji u Srbiji.

To je jedan od konkretnih dogovora postignut na protekloj ministarskoj konferenciji o borbi protiv ilegalne migracije u Beču.

– Na ministarskoj konferenciji smo sklopili snažan savez protiv ilegalne migracije. Ja sam i pored konferencije u stalnom kontaktu sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu. Zato sam obećao svom srpskom kolegi da ćemo mu pomoći u zaštiti granice – rekao je Nehamer.

Od početka avgusta će, ukupno 10 specijalno obučena austrijska policajca, obavljati dužnost na srpsko-severnomakedonskoj granici kod Preševa.

Oni će sa sobom ponijeti i obilnu najnoviju opremu.

Mandat austrijskih policajaca je da pruže podršku srpskim kolegama u nadzoru granice.

Manja prolaznost migranata u Srbiju, svakako bi mogla značiti i da će se smanjiti pritisak na Bosnu i Hercegovinu, a prije svega na Unsko-sanski kanton, koji nosi najveći teret ove krize u BiH.

On je istakao da, ako se želi voditi uspješna borba protiv ilegalne migracije u Evropi, onda moraju granice na Balkanu biti još bezbjednije i treba zemljama tog regiona u tome pomoći.

Izvor: usn.co.ba

Related posts