Australski mediji moraju na sud zbog praćenja suđenja kardinalu pedofilu

OKO trideset australskih novinara i izdavača naći će se u ponedjeljak na sudu zbog načina na koji su pratili suđenje kardinalu Georgeu Pellu za seksualno zlostavljanje djece, javlja u nedjelju Reuters i podsjeća da tužitelji traže novčane i zatvorske kazne za novinare zbog kršenja sudskog naloga o zabrani javnog iznošenja informacija o tom slučaju.

Javni tužitelj države Victorije optužio je 23 novinara i 13 medijskih organizacija za kršenja sudskog naloga o zabrani javnog iznošenja informacija o tom slučaju te pomaganje i poticanje stranih medija na nepoštivanje suda.

Među optuženima su Nine Entertainment Co., The Age, The Australian Financial Review, Macquarie Media te nekoliko izdanja tvrtke News Corporation.

Iako će saslušanje u ponedjeljak biti proceduralne prirode, medijski stručnjaci ocjenjuju da je taj slučaj iznio na svjetlo dana ne samo posljedice kršenja sudskih naloga o izvještavanju sa sudskih slučajeva, već također pokazuje kako su postojeća pravila u eri digitalnih vijesti neučinkovita.

“Ovaj slučaj pokazuje da zakoni nisu dorasli brzini i opsegu izvještavanja. No sudovi se mogu osloniti samo na ono što im je na raspolaganju. Sudovi moraju poslati poruku da ljudi zaslužuju pošteno suđenje i da se ne može objavljivati sve što se želi kada se nekome sudi, ukoliko bi to moglo naštetiti samom sudskom postupku”, kazao je Mark Pearson, profesor novinarstva i društvenih medija na sveučilištu Griffith u državi Queensland.

Medijske kuće iznenađene

Za pojedince, za kršenje sudskog naloga o zabrani javnog iznošenja informacija predviđena je kazna do pet godina zatvora i novčana kazna od skoro 100.000 australskih dolara, dok za tvrtke kazna iznosi gotovo 500.000 dolara.

Macquarie Media nije želio komentirati podizanje optužnice protiv medija, dok su ostale medijske kuće odbacile optužbe i poručile da su iznenađene onime što im se stavlja na teret.

News Corp je poručio da će se žestoko braniti.

Pell, koji je za sada najviši po rangu katolički svećenik u svijetu optužen za seksualno zlostavljanje djece, u veljači je osuđen na šest godina zatvora.

Okružni sud u Victoriji izdao je nalog o zabrani objavljivanja informacija s Pellovog suđenja prošle godine kako bi spriječio utjecaj na porotu u tom slučaju, kao i pokušaj utjecaja na porotu u drugom sudskom postupku koje je bilo zakazano za ožujak 2019.  za druge točke optužnice.

Sud je u prosincu presudio da je Pell kriv za zlostavljanje dvojice dječaka iz crkvenog zbora. Nakon presude, neki su australski mediji prenijeli da je neimenovani visoki crkveni dužnosnik osuđen za ozbiljno kazneno djelo. Niti jedan australski mediji nije naveo Pellovo ime ili točke optužnice, ali su to učinili neki strani mediji.

“Ti sudski nalozi su beskorisni u slučaju globalnog interesa u digitalnom dobu”

Mediji koji su to objavili u internetskim izdanjima nemaju redakcije i osoblje u Australiji i nisu optuženi za kršenje sudskog naloga, ali su snažno lobirali protiv toga.

“Ti su sudski nalozi beskorisni u slučaju globalnog interesa u digitalnom dobu. Pozivamo australske vlasti da prekinu postupak protiv novinara i preispitaju primjenu sudskih naloga o zabrani objavljivanja informacija “, kazao je Steven Butler iz Odbora za zaštitu novinara sa sjedištem u Washingtonu.

Spomenuti sudski nalog, koji se odnosio na cijelu Australiju i na svaku internetsku stranicu ili drugi elektronski format dostupan u Australiji, ukinut je 26.  veljače kada su optužbe koje su trebale biti predmet drugog suđenja u ožujku naposljetku odbačene.

Izvor: index.hr

 

Related posts