Arnel Kozlica, kandidat za GV Bihaća: Birati one koji će bezrezervno raditi na rješavanju problema Bišćana

Kandidati Stranke demokratske akcije Bihać za Gradsko vijeće Grada Bihaća odgovorili su na pet pitanja i time u određenoj mjeri upoznali birače s onim što nude i koje projekte planiraju podržavati ukoliko budu izabrani u Gradsko vijeće. 

Za sve one koji Vas ne poznaju, ko je Arnel Kozlica

Zovem se Arnel Kozlica rođen 26. februara 1974. godine. Oženjen sam i otac dvoje djece. Dolazim iz MZ Ribić, naselje Orljani. Po zanimanju sam diplomirani sanitarni inžinjer i diplomirani menadžer zdravstvene zaštite. Učesnik sam odbrambeno-oslobodilačkog rata. 25 godina sam zaposlen u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. Trenutno obavljam poslove šefa odsjeka za standardizaciju i kontrolu kvaliteta, a četiri godine sam u Ustanovi obavljao poslove pomoćnika direktora za sestrinstvo. Do sada sam obavljao dužnost Gradskog vijećnika u periodu 2014.-2016. i 2018.-2020.

Ljubitelj sam sporta i prirode. Član Ronilačkog Kluba Una Bihać  i Planinarskog društva Grabež i kroz te aktivnosti nastojim putem društvenih mreža prikazati prirodne ljepote našeg grada. Ambasador sam humanitarnog udruženja 4life Austrija za naš grad i organizator sam više uspješno realiziranih humanitarnih akcija.

Zbog čega ste se odlučili kandidirati za Gradsko vijeće? 

Za Gradsko vijeće sam se kandidirao jer sam cijeli svoj život aktivan u lokalnoj zajednici iz koje dolazim i spreman sam da svoje znanje, iskustvo i vještine uložim u poboljšanje naše lokalne zajednice kroz razvoj  infrastrukture, kroz donošenje pravnih propisa koji se tiču zaštite naših prirodnih ljepota i životne sredine, kroz donošenje trajne pravne regulative za pomoć poljoprivrednicima svih djelatnosti. Insistirat ću da pored turizma poljoprivreda bude temelj razvoja, jer imamo odlične mogućnosti.  Također, potrebno je insistirati na ravnomjernoj raspodjeli budžetskih sredstava u infrastrukturne projekte selo-grad. Mišljenja sam da svako domaćinstvo u našem gradu mora imati minimum komunalne infrastrukture kao što je vodovod i asfaltni putevi. Posebnu pažnju posvetiti boračkoj populaciji kroz dosljednu primjenu Zakona o pravima demobilisanih boraca. Uticati na ravnomjernu i transparentnu raspodjelu budžetskih sredstava sportskim klubovima i udruženjima.

Koji su po Vama ključni problemi s kojima se susreću Bišćani?  

Ključni problemi s kojima se susreću Bišćani su nezaposlenost i činjenica da se naš grad nalazi na jednoj od migrantskih ruta, što stvara veliki problem u razvoju turizma.

Koje aktivnosti i projekte planirate podržati ukoliko budete izabrani u Gradsko vijeće?  

Ukoliko budem izabran u Gradsko vijeće Grada Bihaća zalagat ću se za: efikasniji rad gradske administracije; za otvaranje Ureda za dijasporu u okviru Gradske uprave; stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za investitore; istrajati na donošenju zakonske regulative za strožije sankcionisanje nesavjesnih građana koji uništavaju prirodne ljepote i životni okoliš zagađivanjem i bacanjem otpada; kreiranje okruženja u kojem bi se što više otpada koji proizvodimo recikliralo a što manje odlagalo na deponije a time profitirao Grad; ravnomjernu i ravnopravnu raspodjelu budžetskih sredstava za infrastrukturne projekte na relaciji selo-grad; proširenje poticaja u poljoprivredi na više grana poljoprivrede i povećanje novčanih izdvajanja iz budžeta te na taj način povećati mogućnost samozapošljavanja; podršku razvoju turizma i aktivnostima oko završetka aerodroma; zalaganje na privlačenju sredstava za razvoj infrastrukture sa viših nivoa vlasti naročito preko Federalnog ministarstva za raseljena lica jer imamo dosta MZ koje su u tom statusu. Smatram da je migrantska kriza globalni problem i proces i da Gradsko vijeće nema ingerencije kojima može taj problem riješiti do kraja , ali da može svojim djelovanjem raditi na ublažavanju posljedica migrantske krize i stalnim pritiscima na više nivoe vlasti pokušati pronaći konačno rješenje. Insistirati da Centar za socijalni rad bude nosilac inicijative za osnivanje ustanove za lica u stanju socijalne potrebe s obzirom da izdvajamo velika sredstva za naše sugrađane koji se nalaze u takvim ustanovama van kantona.

Koja je vaša ključna poruka biračima?

Poručujem biračima da biraju kandidate za koje su sigurni da im je opći i društveni interes u bavljenu politikom ispred ličnog interesa, da biraju kandidate koji su im dostupni i koji će odvojiti svoje vrijeme kako bi riješili problem, ili barem pokušali riješiti,  svakom građaninu koji im se obrati. I naravno birajte ljude koji su se već dokazali profesionalno i koji su egzistencijalno osigurani, pa im materijalna strana nije motiv za ulazak u politiku.

Related posts