Arifagić čeka zbog pjesama o Srbima

U Bosanskom Petrovcu jučer je održana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj se trebalo raspravljati o farmeru Jusufu Arifagiću i proširenju njegove farmerske djelatnosti u ovu krajišku općinu.

– S obzirom na nastalu situaciju vezanu za Arifagić investment d.o.o, gdje je firmi dodijeljeno pa uskraćeno korištenje zemljišta koje je bilo pod zakupom, te da je nastala već treća godina a problemi nisu riješeni, upućujem vam posljednje pismo namjere. Ono je vezano za vašu inicijativu da Bosanski Petrovac želi proglasiti ovaj projekt opštim interesom za opštinu i da postoje zakonske mogućnosti da firma može kupiti dio državnog zemljišta koje je uknjiženo na Opštinu, te i time obezbijediti siguran i trajan način snabdijevanja farme u Krnjeuši minimalnim količinama hrane kako bi projekt opstao i razvijao se, naveo je Arifagić u pismu.

Podsjetio je da će na farmi ostati tek 50-ak grla, da je ugroženo sedam radnih mjesta te da i dalje traži zakup zemljišta.

Međutim, načelnik Zlatko Hujić je, iako je bio predlagač, povukao ovu tačku sa dnevnog reda.

Sve je počelo loše kada su tri vijećnika SDA, te po jedan iz SBB-a i DF-a napustili sjednicu. Oni su tražili da se sjednica odgodi jer je jučerašnji datum bio u sjeni godišnjice spajanja Sedmog i Petog korpusa ARBiH. Većina nije bila za odgađanje, pa je uslijedila jednosatna pauza kako bi se položilo cvijeće na memorijal.

Ali, načelnik je odluku povukao iz razloga što mora nastaviti uvjeravati pojedine vijećnike iz Krnjeuše, te iako ima većinu, još je neizvjesna podrška Arifagiću. Naime, prije nekoliko dana obilježavao se Dan oslobođenja općine Bosanski Petrovac, gdje je došlo do incidenta koji je podigao nacionalne tenzije, kreirajući novo nepovjerenje između Bošnjaka i Srba.

– Manja grupa mladića pjevala je ostrašćene pjesme na štetu Srba, što je neko snimio i postavio na YouTube. Cijeli dan nas opsjedaju mediji iz RS-a i stvorena je nervoza oko svega. Arifagićevo pismo namjere sam prolongirao za narednu sjednicu Vijeća, kaže nam načelnik Zlatko Hujić.

Tvrdi da je na sceni vještačka proizvodnja nacionalnih tenzija nauštrb ekonomskih interesa. Ipak, sve ovo i dalje udaljava Arifagića od započetih investicija u Petrovcu, te ni njemu nije jasno kako je moguće da politika i politikantstvo imaju prioritet nad ekonomijom.

– Ponekad je neshvatljivo da svi mi koji dođemo sa strane vidimo te, Bogom dane, mogućnosti Bosanskog Petrovca, a da vi koji živite tu niste svjesni toga. Siguran sam da vaša opština može postati gigant u proizvodnji hrane, pogotovo organskog porijekla. Nadam se brzom odgovoru kako bih znao šta dalje činiti sa ovim projektom, poručio je vijećnicima Arifagić u pismu namjere koje jučer nije pročitano na sjednici Vijeća.

/oslobodjenje.ba

Related posts