Arapske zemlje krenule u ofanzivu: Imaju zahtjev za FIFA-u, zašto je to bitno za BiH

Pismo je poslano na adrese svih 211 nacionalnih saveza i šest regionalnih konfederacija, uključujući i UEFA-u

Grupa fudbalskih saveza zemalja iz Azije zatražila je od čelnika FIFA-e da zabrane takmičenje reprezentaciji Izraela, javlja “Sky News”.

Kako tvrdi britanski medij, grupa od 12 nacija koje uključuju fudbalske saveze Palestine, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata traži da Izrael bude kažnjen prema istom principu kao i Rusija – zabranom igranja zvaničnih utakmica.

Generalni sekretar UEFA-e Teodor Teodoridis (Theodore Theodorodis) koji je naveo da administracija u Nionu nije imala nikakvu diskusiju o isključivanju izraelske reprezentacije i klubova. Tu odluku mogao bi da donese Izvršni odbor UEFA.

– Mi, Zapadnoazijske fudbalske federacije, uključujući sve njene članice, pozivamo FIFA, fudbalske konfederacije i asocijacije članice da nam se pridruže u zauzimanju odlučnog stava protiv zločina počinjenih u Palestini i ratnih zločina u Gazi, osudom ubijanja nevinih civila uključujući igrače, trenere, sudije i službena lica, uništavanje fudbalske infrastrukture i zauzimanje jedinstvenog fronta u izolaciji Izraelskog fudbalskog saveza od svih aktivnosti u vezi s fudbalom sve dok ovi akti agresije ne prestanu – rekao je predsjednik Jordanskog fudbalskog saveza princ Ali bin Al Husein.

Pismo je poslano na adrese svih 211 nacionalnih saveza i šest regionalnih konfederacija, uključujući i UEFA-u.

Inače, ova informacija je svakako privukla pažnju u Bosni i Hercegovini jer je Izrael jedna od ekipa koja bi mogla igrati sa “Zmajevima” u baražu za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Podsjetimo, BiH će u polufinalu 21. marta igrati protiv Ukrajine, a u slučaju da pobijedi, u finalu baraža će odmjeriti snage s boljim iz duela između Izraela i Islanda.

Izvor: Avaz.ba

Related posts