Apple predstavio novi 13-inčni MacBook Pro

Kompanija Apple je ranije nego se očekivalo predstavila svoj 13-inčni MacBook Pro s Magic Keyboard tastaturom.Radi se o manjem poboljšanju specifikacija u odnosu na postojeću ponudu 13-inčnih MacBooka Pro, ali i o kraju jedne ere jer Apple više ne prodaje nove laptope s problematičnom tastaturom s “butterfly” (leptir) mehanizmom.

Apple je relativno požurio da izbaci problematičnu tastaturu iz svoje ponude. U novembru prošle godine je predstavljen 16-inčni MacBook Pro, a potom i MacBook Air s Magic Keyboard tastaturom. U periodu od šest mjeseci Apple je cijelu svoju ponudu zamijenio laptopima koji imaju bolju tastaturu. Prethodno je pet godina pokušavao usavršiti prethodnu problematičnu tastaturu, još od MacBooka iz 2015. godine.

Apple je u slučaju novog laptopa zadržao Thunderbolt3/USB-C konektore, ukupno četiri (plus utor za slušalice), Touch Bar je također i dalje prisutan, kao i TouchID senzor za otisak prsta. ESC dugme je i fizičko.

Također, 13-inčni MacBook Pro sada ima 16 GB bržeg 3733 MHz RAM-a u “odabranim konfiguracijama”, kao i 256 GB SSD memorije. RAM se može nadograditi na 32 GB, a SSD memorija do 4 TB. Iz Applea tvrde da deseta generacija Intelovih procesora ima turbo boost do 4,1 GHz te da nova Intelova Iris grafika podržava Pro Display XDR pri punoj 6K rezoluciji.

Osnovni model od 1.299 dolara dolazi s 256 GB memorije, što je više u odnosu na 128 GB u slučaju prethodnih modela, ali taj model nema procesor desete generacije te dolazi s 8 GB RAM-a, dok nadogradnja na 16 GB košta 100 dolara. To je dvostruko manje koliko je Apple za istu nadogradnju naplaćivao za prethodne modele.

Narudžbe se primaju od danas, a uskoro će laptope biti moguće kupiti u odabranim Appleovim prodavnicama i ovlaštenim distributerima.

Izvor: Klix.ba

Related posts