Analiza CNN-a: Borbe oko Brexita postat će puno krvavije

OVOG petka Velika Britanija propustila je svoj drugi rok za Brexit. Prihvaćanjem ponude EU-a da ostane do 31. listopada, Velika Britanija sudjelovat će i u izborima za Europski parlament sljedećeg mjeseca, piše analitičar CNN-a Luke McGee.

A nesposobnost Velike Britanije da izađe na vrijeme iz EU-a već utječe na britanske i europske politike.

Nigel Farage osnovao novu stranku i izlazi na EU izbore

Istog dana kad se Brexit drugi put nije dogodio, Nigel Farage, bivši vođa antieuropske Stranke Nezavisnosti (UKIP), lansirao je svoj novi politički pokret pod nazivom Stranka Brexit (Brexit Party).

Farage, piše CNN, zna ponešto o europskim izborima. 2014. godine vodio je svoju bivšu stranku do pobjede u Velikoj Britaniji. Europski izbori imaju jako nisku izlaznost, što može ići na ruku radikalnim političarima koji love prosvjedne glasače. Spomenute 2014. godine to je značilo da je Stranka nezavisnosti, koja nije imala nijedno mjesto u britanskom parlamentu, u Bruxelles poslala više zastupnika nego ijedna mejnstrim stranka. Ovog puta Farage će moći iskoristiti za sebe najpolarizirajuće pitanje u zemlji.

Većina zastupnika iz Velike Britanije bit će euroskeptici

Čak ako i ne osvoji uspjeh kojem se nada, vrlo je vjerojatno da će većina zastupnika koji će osvojiti mandat u Bruxellesu biti euroskeptici. A to bi trebalo zabrinuti EU.

Naime, kao punopravna članica, Velika Britanija imat će pravo glasanja te će biti u mogućnosti kočiti planove EU-a dokle god je unutar saveza. Jacob Rees-Mogg, konzervativni zastupnik i vođa pro-Brexit europske istraživačke grupe, kaže da je ovo ratoborno ponašanje u potpunosti opravdano i potrebno.

“EU nije bila iskreno kooperativna tijekom procesa Brexita, tako da ne mislim da imamo dužnost surađivati s EU-om”, kazao je za CNN i dodao da ne očekuje da će, ako euroskeptici osvoje mandate za EU parlament, surađivati s EU-om te da će blokirati pokušaje povećanja EU budžeta.

Ključne odluke u EU donijet će se prije listopada

Liberalka iz EU parlamenta Marietje Schaake kaže da će se ključne odluke u EU donijeti prije listopada uključujući i odluku o novom predsjedniku Europske komisije.

“Zastupnici iz Velike Britanije će odlučivati o ovim pitanjima. Isto tako, Stranka Brexit će nesumnjivo iskoristiti svaku priliku da negativno utječe na EU”, rekla je Schaake za CNN.

Propast Brexita utječe i na politiku Velike Britanije

No propast Brexita utječe i na politiku u Velikoj Britaniji. Nakon što je provela dvije godine pokušavajući pridobiti zastupnike svoje vlastite stranke i Unionističke stranke iz Sjeverne Irske, May je prošlog tjedna digla ruke i započela pregovore s opozicijskom Laburističkom strankom.

S obzirom na podijeljenost oko ovog pitanja, svaki kompromis će dovesti do kaosa unutar obje stranke.

Neki zastupnici Laburističke stranke traže od Corbyna da se zalaže za drugi referendum, što bi značilo da će poduprijeti dogovor koji je sklopila May, no pod uvjetom da se onda glas naroda uvaži.

Službeni stav laburista je ostanak u carinskoj zoni

Čak i po tom pitanju postoji neslaganje bi li to trebalo značiti da Brexit u potpunosti ne važi.

Službeni stav Laburističke stranke o Brexitu jest da bi Velika Britanija trebala ostati unutar carinske zone EU-a.

No to nije razljutilo samo članove parlamenta već i predstavnike vlade Therese May.

Britanski ministar Liam Fox napisao je da bi carinska unija ostavila Veliku Britaniju “zaglavljenom u najgoroj od obje opcije”.

A to je opcija koja se ne sviđa ni pripadnicima laburističke stranke koji su za Brexit.

Zastupnica laburističke stranke Kate Hoey, koja se zalaže za Brexit, kaže da bilo koja laburistička vlada koja bi potpisala za carinsku uniju ne bi mogla provoditi različite politike.

Nitko ne vjeruje u razgovor između dvije strane

Skoro nitko u Londonu ne vjeruje u mogućnost razgovora između dvije strane. May je već izjavila da će, ako njen dogovor prođe, dati ostavku i cementirati tako svoju političku ostavštinu kao britanske premijerke koja je uspjela Veliku Britaniju izvući iz EU-a. No njena ustrajnost da provede Brexit pod svaku cijenu, čak i onu ostavljanja vlastite stranke podijeljenom, je ishitrena. A tome treba pridodati i da Laburistička stranka njuši već mjesecima krv i nalazi se u stanju kampanje.

I dok se Farage i drugi još uvijek možda i nadaju potpunom Brexitu, u slijepoj ulici su i oni koji se zalažu za ostanak u EU.

Drugi referendum kao moguće rješenje

“Brexit poražava sam sebe”, rekao je ranije ovog tjedna za CNN pro-EU laburist  Wes Streeting. Dodao je i da je kampanja za drugi referendum u mnogo boljem položaju nego što se itko mogao i nadati.

“Premijerka je pokušala stoički provesti rezultat referenduma, no i ona shvaća da je nemoguće provesti obećanja koja su dana ljudima tijekom referenduma”, rekao je.

U Bruxellesu europski diplomati i službenici EU-a raspravljaju o tome da bi Brexit mogao propasti. To mišljenje dijele i oni koli zagovaraju drugi referendum.

Tom Brufatto, vođa kampanje Glas naroda (People's Vote), smatra olakšavajućim što 29. ožujka nije došlo do Brexita. Za pristaše ostanka to je značilo i da napuštanje EU-a nije neizbježno.

Tko će biti pobjednik dana

Istina je da neuspjeh britanskog parlamenta da se dogovori oko Brexita u kombinaciji s neodlučnošću EU-a da izbaci Veliku Britaniju ostavlja sve opcije otvorenima. A činjenica da ne postoji većina ni oko čega u donjem domu Skupštine dok traju pregovori oko Brexita. Znači, tko god prvi uspije okončati zastoj, bit će pobjednik dana. Bili to oni najljući zagovornici Brexita koji traže smjenu premijerke, oni koji se zalažu za ostanak i traže drugi referendum ili May kojoj će uspjeti nemoguće – postizanje dogovora s laburistima.

EU je dala prostora Velikoj Britaniji da to riješi sama. Njen pokušaj da uspostavi neki oblik smirenosti u tijeku procesa Brexita mogao bi dovesti do jedne od najkrvavijih političkih bitki do sada.

Izvor: index.ba

Related posts