Amerikanci zabrinuti: Rusija testira satelit za uništavanje drugih satelita u orbiti

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država smatra da je Rusija testirala novu tehnologiju u svemiru koja bi se mogla koristiti za uništavanje drugih satelita koji su već u orbiti.

Prilikom ovog testa nije uništeno ništa u orbiti, ali vojni zvaničnici u SAD-u su zabrinuti da bi Rusi u budućnosti mogli koristiti svoj specijalizirani satelit za uništavanje američkih satelita, javlja Verge.

Ruski satelit imena Kosmos 2543 lansiran je u orbitu 15. jula, navode iz američke svemirske komande koja je odgovorna za praćenje svih objekata koji su trenutno u orbiti.

Ovaj misteriozni objekt pušten je u blizini drugog ruskog satelita, iako nisu dolazili u bilo kakvu vezu jedan s drugim. Prema podacima Rusije, Kosmos 2543 trebao bi biti “inspektorski satelit”, tako da njegovo približavanje drugom ruskom satelitu nije neobično ponašanje.

Obavljanje ovih “neposrednih pregleda” je česta praksa ruskih satelita u poslednjem desetljeću. Međutim, satelit Kosmos 2543 otišao je puno dalje od istraživanja drugih ruskih satelita. Podsjetimo da su u januaru ove godine dva ruska satelita snimljena kao da nadgledaju američki špijunski satelit imena USA 245.

“Ovo je uznemirujuće i neobično ponašanje koje ima potencijal stvaranja opasne situacije u svemiru”, kazao je general John Jay Raymond, zapovjednik američke svemirske komande i šef svemirskih operacija američkih svemirskih snaga.

On sada osuđuje lansiranje satelita Kosmos 2543, nazivajući ga dokazom oružanog sistema Rusije zbog kojeg su SAD zabrinute.

Izvor: Klix.ba

Related posts