Amerika koristila umjetnu inteligenciju za bombardovanje na Bliskom istoku

Agencija Bloomberg citirala je jednog američkog vojnog zvaničnika koji je rekao da su Sjedinjene Američke Države koristile umjetnu inteligenciju za identifikaciju meta na Bliskom istoku tokom ovog mjeseca.

Agencija je navela da su algoritmi mašinskog učenja pomogli da se suzi raspon meta u više od 85 američkih zračnih napada 2. februara, prema Schuyleru Mooreu, šefu tehnologije u Centralnoj komandi SAD-a koja upravlja američkim vojnim operacijama u regiji.

Američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) je potvrdilo da su ove napade izveli američki lanseri i borbeni avioni na sedam objekata u Iraku i Siriji.

Moore je za agenciju rekao: “Koristili smo kompjuterski vid da identificiramo mjesta potencijalnih prijetnji. Definitivno smo u posljednjih 60-90 dana imali više prilika za gađanje.“ Dodao je da SAD trenutno traga za ogromnim brojem raketnih bacača na neprijateljske snage u regiji.

Bloomberg je potvrdio da je američka vojska ranije priznala da je koristila algoritme kompjuterskog vida u obavještajne svrhe, ali Mooreovi novi komentari su najjača potvrda da vojska koristi istu tehnologiju za identifikaciju meta koje će biti bombardirane.

Američki vojni zvaničnik je istakao da su algoritmi ciljanja razvijeni u okviru projekta Maven, inicijative Pentagona koja je započela 2017. godine da se ubrza usvajanje vještačke inteligencije i mašinskog učenja u svim aspektima rada ministarstva i za podršku odbrambenim obavještajnim podacima, sa fokusom na prototipove za borbu protiv elemenata ISIL-a.

Naglasio je da američki operateri ozbiljno shvaćaju svoje odgovornosti i rizike od grešaka umjetne inteligencije: “Ne postoji niti jedan algoritam koji samo radi, dođe do rezultata i pređe na sljedeći korak. Svaki korak čovjek mora pratiti”.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts