Američki Senat odobrio ulazak Crne Gore u NATO

Američki Senat ratifikovao je Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO. Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke. Njih 97 se izjasnilo „za“, dok su samo senatori Rend Pol i Majk Li bili protiv, javljaju „Vijesti“.

„Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja“, saopštila je za „Glas Amerike“ demokratska senatorka Džin Šahin.

„Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredjeljenje“, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocijenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za „Glas Amerike“ prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: „Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju“.

Senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata, rekao je da je uvjeren da će prijem Crne Gore da osnaži NATO.

„Riječ je o maloj zemlji sa veoma malom vojskom, koja, međutim, zauzima izuzetno važnu poziciju u svijetu“, rekao je Marfi i ocijenio da je Crna Gora spremna za članstvo.

On je dodao da mu je drago što je Senat podržao proširenje NATO-a ogromnom većinom.

„Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabilizuje taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO“, naveo je Marfi, dodajući da su ruski državljani učestvovali u pokušaju državnog prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

„Navodna podrška Rusije pokušaju puča u Crnoj Gori ne smije da bude nagrađena tako što će NATO da okrene leđa zemlji koja je pokazala toliku hrabrost, suprotstavljajući se ruskoj agresiji“, rekao je republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson i dodao da je Rusija pod Vladimirom Putinom sve veća pretnja svojim susjedima i svjetskom miru.

„Dok Rusija nastavlja da svojim potezima destabilizuju Evropu i svijet, mi obavezno moramo da pošaljemo poruku snage i odlučnosti, odobravanjem članstva Crne Gore u NATO”
„Dok Rusija nastavlja da svojim potezima destabilizuju Evropu i svijet, mi obavezno moramo da pošaljemo poruku snage i odlučnosti, odobravanjem članstva Crne Gore u NATO“, poručio je svojim kolegama republikanski senator.

Džonson je ocijenio da će crnogorsko članstvo da osnaži stabilnost u Evropi i da je Crna Gora pokazala da je posvećena Alijansi, te da je sprovela neophodne reforme.

Senat je u ponedjeljak, ogromnom većinom, usvojio proceduralnu mjeru kojom je rasprava o crnogorskom članstvu ograničena i senatorima omogućeno da se izjasne o protokolu.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsjednik SAD Donald Tramp stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo taj proces.

(Vijesti.me)

Related posts