Ambasador Holandije Dodiku: Izjave koje podstiču podjele ne privlače investicije

Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos ukazao je na važnost kreiranja i održavanja pozitivnog imidža BiH kroz stvaranje dobre investicione klime koja će privući inostrane investicije.

Tokom razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom naveo je da izjave koje podstiču podjele među ljudima i imaju destabilizirajući efekat ne pomažu u ovom procesu, saopćeno je iz holandske ambasade.

Dodik je izrazio optimizam po pitanju EU puta BiH, uz stav da BiH jedino može uspjeti kao decentralizovana država s funkcionalnim mehanizmom koordinacije.

Holanski ambasador u BiH razgovarao je u Banjoj Luci i s premijerom Željkom Cvijanović o mjerama iz Reformske agende, dok je susret s potpredsjednikom entiteta RS Ramizom Salkićem prošao u znaku ekonomskog razvoja kroz uključivanje dijaspore u investicije u BiH.

Salkić je ponudio svoju saradnju na realizaciji ekonomskog događaja, koji će holandska ambasada u Sarajevu organizirati u januaru iduće godine u Roterdamu, gdje će se članovima bh. dijaspore predstaviti mogućnosti za investicije u BiH, s fokusom na širi region Srebrenice.

Osim toga, entitetski potpredsjednik je ambasadora Holandije u BiH informisao o diskriminaciji s kojom se susreće Bošnjačka manjina u RS.

Ambasador Vos se tokom boravka u Banjoj Luci također sastao sa zamjenicom viskog predstavnika u Banjoj Luci, ambasadoricom Marianne Bremrecz i predsjednicom Okružnog suda u Banjoj Luci Majom Aničić-Zgoljanin te Tanjom Topić iz Frederich Ebert Stiftung-a.

Related posts