Ambasada SAD: Postojanje bilo kojeg entiteta ovisno o postojanju BiH

“Stav SAD-a po ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH”, …

… poručili su danas iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za N1.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država poručili su za N1 da je njihov stav dobro poznat i nepromijenjen – a taj je da je teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, danas je rekao kako će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o statusu entiteta RS.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH”, saopšteno je za N1 iz Ambasade SAD-a.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dočekao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Banjaluci kome se zahvalio na dolasku i pomoći, a posebnu zahvalu je uputio zdravstvenim radnicima. Dodik je naglasio da su “RS i Srbija prirodno naslonjene jedna na drugu”.

Dodik je rekao i to da će pokušati uvjeriti Aleksandra Vučića da pitanje RS i Kosova posmatra jedinstveno, a kazao je i to da “ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u Bosni i Hercegovini.”

Izjave Vučića i Dodika u Banjaluci izazvale su dosta reakcija u bh. političkoj javnosti.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts