Alma Zadić odgovorila konzervativcu: Ne spominjite Bosnu, odnosite se prema meni s poštovanjem

Članica parlamenta Austrije Alma Zadić odgovorila je konzervativcu Johannu Rädleru koji joj je u ponedjeljak, tokom rasprave o Saveznoj agenciji za zaštitu države i borbu protiv terorizma (BVT), dobacio: “Nismo u Bosni”.

Zadić se prvo zahvalila Rädleru na pomoći bh. izbjeglicama, a nakon toga mu je poručila da je ne smije omalovažavati na osnovu njenog porijekla i upitala je šta mora uraditi da bi bila ravnopravna članica društva. Austrijski parlamentarci njeno obraćanje su pozdravili aplauzima.

“Zahvalna sam vam zbog onog što ste uradili za izbjeglice, za bosanske izbjeglice, a naročito sam zahvalna za ono što ste uradili za bespomoćne, kao i za ljude u Bosni i Hercegovini. Mnogo sam zahvalna. Radujem se da s vama zajedno otputujem u Bosnu. Međutim, to ne smijemo zamijeniti s onim što se dogodilo u ponedjeljak. U debati niste koristili argumente, već ste se poslužili mojim porijeklom i to porijeklo upotrijebili protiv mene. Omalovažavali ste me na osnovu moje migracione pozadine. Zašto nekom drugom niste predbacili tu pozadinu, već isključivo meni? Šta je prema vašem mišljenju potrebno uraditi i koliko vremena mora proći da bi neko postao Austrijanac, dio ove zajednice? Ja i mnogi drugi s migracionom pozadinom ne želimo biti omalovažavani na osnovu onog što jesmo. Mi želimo biti dio ove zajednice i molim vas da se odnosite prema meni s poštovanjem. Želim da se odnosite prema meni kao prema svima ostalima, da se ne referirate na moju migracionu pozadinu i da ne spominjete Bosnu”, poručila je Zadić.

Zadić je u ponedjeljak u parlamentu govorila da je Austrija nesigurna zemlja, zbog čega je Rädler reagovao opaskom da nisu u Bosni, a parlamentarka porijeklom iz Tuzle tada mu je odgovorila da njeno porijeklo nema veze s BVT-om.

Raspravu je izazvala smjena generalnog direktora BVT-a kojeg je preko noći smijenio ministar unutrašnjih poslova, zbog čega se digla velika prašina.

Johann Rädler je član Austrijske narodne partije (ÖVP) na čijem je čelu austrijski premijer Sebastian Kurz.

Related posts