Alijev: Azerbejdžan će staviti na raspologanje svoje zalihe plina Evropi

Zato smo organizovali konferencije, međunarodne seminare i na taj način smo uspjeli unijeti malo života u Pokret, kazao je

Evropska komisija i Azerbejdžan potpisali su Strateško partnerstvo na polju energenata. Azerbejdžan je povećao opskrbu zemnim plinom Evropu, a povećao je i ukupni izvoz zemnog plina, izjavio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev u uvodnom obraćanju na početku desetog Baku Global Foruma u organizaciji Međunarodngo centra Nizami Ganjavi.

Baku Global Forum je međunarodni događaj koji se održava u gradu Baku, glavnom gradu Azerbejdžana, s ciljem promoviranja dijaloga, saradnje i razmjene ideja između političkih, poslovnih i akademskih lidera iz cijelog svijeta. Forum se održava svake godine pod pokroviteljstvom predsjednika Azerbejdžana, a okuplja više od 500 sudionika iz više od 50 zemalja.

Polovina zaliha plina u Evropu

Alijev je kazao da će polovina zaliha plina ove godine biti izvezena u Evropu – javlja izvještač Fene iz Bakua.

– Želimo pomoći evropskim potrošačima svojim plinom s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju. Želim naglasiti da smo povećali investicije u naša polja zemnog plina i radimo na unaprijeđenju plinovoda – kazao je predsjednik te države.

Alijev se također osvrnuo na Pokret nesvrstanih, kazavši da je dugo vremena pokret bio u stanju mirovanja, ali da se sada pokrenuo.

– Zato smo organizovali konferencije, međunarodne seminare i na taj način smo uspjeli unijeti malo života u Pokret – kazao je on.

O postizanju mira i stabilnosti

Također je izrazio žaljenje što se sukob s Armenijom oko regije Nagorno-Karabah nije mogao riješiti mirnim putem, ali je obećao Armencima koji žive u toj regiji da će imati zagarantovana sva prava.

Tema ovogodišnjeg Baku Global Foruma je “Svijet današnjice: Izazovi i nade”, a na predstojećim panelima će se razgovarati o postizanju mira i stabilnosti, energetskoj efikasnosti i međunarodnim odnosima.

Baku Global Forum predstavlja važnu platformu za dijalog među zemljama i regijama koje dijele slične izazove i ciljeve, a često su različite u svojim pristupima i rješenjima. Forum je također prilika za Azerbejdžan da pokaže svoj potencijal kao regionalni lider i promoviše svoju kulturu i historiju.

Izvor: Avaz.ba

Related posts