Alarmantno u Višegradu: Granični policajci danas otkrili 80 migranata, mnogi pobjegli u šumu

Na graničnom pojasu kod Višegrada danas je vladala vanredna situacija kada je velika grupa migranata pokušala ući ilegalno u BiH. Pripadnici Granične policije BiH zajedno sa kolegama iz SIPA-e i DKPT-a uspjeli su zaustaviti 80 migranata, a jedna grupa uspjela je pobjeći, saznaje agencija Patria.

Ovo područje predstavlja žarište migracijskog pritiska od početka ove godine kada je aktivirana podruta iz Srbije. Najveći priliv je na područje Višegrada i Zvornika.

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, migranti se danima kriju po šumi i napuštenim objektima, a kada budu otkriveni ne žele kazati kako su znali kuda trebaju ići. Sumnja se da je riječ o dobro osmišljenom scenariju te da postoji grupa koja migrante za novac usmjerava na ovaj dio granice, a zatim ih dalje prevozi prema glavnom gradu BiH.

Graničnoj policiji 18. maja su se pridružili i policijski službenici DKPT-a i SIPA-e te je pojačana kontrola već dala rezultate. No, sve veće grupe migranata koje se kreću zajedno teško je zaustaviti.

Graničnoj policiji nedostaje ljudstva, a vanredna situacija traje već šest mjeseci te su skoro iscrpljeni svi ljudski i materijalno-tehnički resursi ove agencije.

Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici utvrdilo je zaključak da bude izvršena hitna prekomanda policijskih službenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima u cilju sprečavanja nelegalnih ulazaka u zemlju.

Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da redovno prati i izvještava Vijeće ministara BiH o aktuelnom stanju u oblasti migracija u BiH.

Od početka ove godine zabilježeno je više od 4.000 migranata, a očekuje se da bi ta brojka u ovoj godini mogla narasti i više od 30.000.

Related posts